Het bestuur van de sportraad Son en Breugel; Hein-Jan Broens, Willem van 't Geloof, boven Michelle Driessen, Floortje Hilgerdenaar en Hein Cremers
Het bestuur van de sportraad Son en Breugel; Hein-Jan Broens, Willem van 't Geloof, boven Michelle Driessen, Floortje Hilgerdenaar en Hein Cremers Foto: Wil Feijen

De toekomstbestendige sportvereniging

Algemeen

Son en Breugel - De wereld van de sport is aan verandering onderhevig. Was het sociale component van de vereniging vroeger het belangrijkste, tegenwoordig staat de beleving voorop. Van leden die samen de vereniging maken, gaan we steeds vaker naar klanten die alleen maar komen sporten. Het wordt steeds lastiger voor verenigingen om voldoende vrijwilligers te vinden en om leden te behouden. Het zijn veranderingen die we niet tegenhouden. Als de vereniging bestaansrecht wil houden, is het belangrijk om met deze ontwikkelingen mee te gaan. 

Redactie: Hanny Evers

Mensen zoeken steeds meer flexibiliteit, autonomie, en zoeken plezier en beleving. Dit maakt dat de populariteit van de commerciële sportaanbieders en de ongeorganiseerde sport stijgt. Een rondje hardlopen tussen de bedrijven door is natuurlijk veel makkelijker wekelijks te plannen, net als sporten bij een commerciële sportaanbieder, wat veel minder verplichtingen met zich meebrengt dan sporten bij een vereniging. Dit maakt de vereniging echter niet minder waardevol. Zo helpt het om vrijwilligerstaken kleiner te maken, competities op trainingsavonden te plannen en een speciaal aanbod voor ouderen te ontwikkelen. Nieuwe leden aan kunnen trekken, net als populaire moderne sporten, zoals padel en hockey 5s, dat is de bedoeling.

Ook de gemeente Son en Breugel signaleert dat de continuïteit van de vereniging geen vanzelfsprekendheid is

Professionalisering
Ook de gemeente Son en Breugel signaleert dat de continuïteit van de vereniging geen vanzelfsprekendheid is. Het tekort aan vrijwilligers zorgt voor het risico dat de eigen kracht en zelfredzaamheid van de vereniging wordt onderschat. Dit vraagt om meer professionele inzet, valt te lezen in het Beleidskader Sociaal Domein 2023-2026. Een toekomstbestendige vereniging vraagt dus om een andere, professionelere aanpak. Buurtsportcoach Floortje Hilgerdenaar: “Het is goed als verenigingen elkaar opzoeken en elkaar zo versterken. Zo kunnen bestuursleden elkaar ondersteunen doordat ze wellicht met dezelfde vraagstukken kampen, waar ze wellicht ook al oplossingen of initiatieven voor hebben. Maar ook in het uitruilen van materialen.” Floortje ziet dat tijdens de thema-avonden van de Sportraad dit soort initiatieven al tot stand komen. Daarnaast zijn er vanuit sportkoepel NOC*NSF ook mogelijkheden voor professionalisering van trainers en bestuur.

Helaas komen spelverruwing, onsportief gedrag, seksuele intimidatie, agressie en (verbaal) geweld nog steeds regelmatig voor

Sociale veiligheid in de sport
Een ander belangrijk thema dat steeds meer speelt is de sociale veiligheid in de sport. Helaas komen spelverruwing, onsportief gedrag, seksuele intimidatie, agressie en (verbaal) geweld nog steeds regelmatig voor. Aandacht voor deze problematiek en handvatten om ermee om te gaan - of liever nog deze problemen te voorkomen - blijven belangrijk, aldus het Kenniscentrum Sport en Bewegen. We kunnen natuurlijk ook allemaal wel voorbeelden noemen vanuit de nieuwsberichten de afgelopen jaren.

NOC*NSF zet in op de 4 V’s van veiligheid:
- Verenigingsbrede gedragscode
- Vertrouwenscontactpersoon op de club
- Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers
- Vakkundig geschoolde trainer/coaches

De gemeente Son pakt dit op door de bal bij de Sportraad neer te leggen. Hein Cremers, bestuurslid van de Sportraad: “Afgelopen jaar, en ook het komende jaar, was en is er in verschillende themabijeenkomsten aandacht voor de sportvereniging van de toekomst. De centrale vraag is: Hoe ga je als vereniging met deze veranderende ontwikkelingen om?”