Jeugdgemeenteraad bij het nieuw geplaatste bord
Jeugdgemeenteraad bij het nieuw geplaatste bord Foto: Wil Feijen

Voetgangers eerst

Algemeen

Son en Breugel - Op donderdag 1 februari heeft de jeugdgemeenteraad van Son en Breugel actie ondernomen om de verkeersveiligheid te verbeteren bij het zebrapad in de Veerstraat bij de Dommelbrug. In de vergadering van 7 december 2023 heeft de jeugdgemeenteraad besproken hoe de gevaarlijke verkeerssituatie op deze locatie aangepakt kan worden.

Gastredacteur: Martin van Hastenberg

Besloten werd om een eerder ontworpen verkeersbord van de jeugdgemeenteraad te verplaatsen van de Nieuwstraat naar het zebrapad in de Veerstraat. Dit initiatief werd daadwerkelijk uitgevoerd op 1 februari, waarbij het bord werd verplaatst door de buitendienst van de gemeente. Een groot aantal leden van de jeugdgemeenteraad was ter plaatse om de situatie met eigen ogen te aanschouwen, waarbij de spanning voelbaar was omdat het de eerste keer was dat een formeel raadsbesluit direct werd uitgevoerd.

Vlak voor de verplaatsing constateerden de griffie en begeleiders de intensiteit van het verkeer op de Veerstraat en de snelheid waarmee sommige automobilisten voorbij raasden. Het bleek dat voetgangers meerdere keren geen voorrang kregen op het zebrapad. Juliette sprak haar waardering uit: “Fijn dat het bord nu hier is geplaatst.” Na de verplaatsing zegt Liv: “Het zijn nu dunne potloodstrepen en de kleur van de borden moet feller, want dan denken automobilisten dat ze misschien wat zachter moeten rijden.”

Ondanks de plaatsing van de borden was de algemene conclusie dat het nog steeds een zeer gevaarlijk punt blijft om over te steken. Lieke benadrukt: “Rijd zachter!!!” Dat staat ook op het onderste bord. Het werd duidelijk dat één bord mogelijk niet voldoende is om de veiligheid van overstekende voetgangers te waarborgen.

Jeugdgemeenteraad bij het nieuw geplaatste bord