Een straat in de wijk Breeakker
Een straat in de wijk Breeakker Foto: MooiSonenBreugel

Voorkeursrecht Breeakker wordt verder uitgewerkt

Algemeen

Son en Breugel - In april 2023 stemde de gemeenteraad van Son en Breugel in met de toepassing van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op een gedeelte van de wijk Breeakker. Echter, dit gebeurde niet voordat er een motie werd aangenomen waarin verzocht werd vóór het zomerreces van 2023 een volledig plan van aanpak inclusief tijdlijn te presenteren. Daarnaast wordt verwacht dat in het vierde kwartaal van 2024 een volledig uitgewerkt plan wordt gepresenteerd, waarbij omwonenden worden betrokken en indien nodig externe capaciteit wordt ingehuurd.

Redactie: Adrie Neervoort

Door de toepassing van de Wvg behoudt de gemeente de controle over de ontwikkelingen in het aangewezen gebied met betrekking tot het woningaanbod. De wet geeft de gemeente het eerste recht van aankoop van een woning. Alleen als de gemeente geen interesse heeft, mag de woning aan anderen worden aangeboden.

Om de eerdergenoemde motie van de gemeenteraad uit te voeren, heeft de gemeente opdracht gegeven aan drie bureaus voor hulp bij de inhoud en vormgeving van de ontwikkelingsvisie.

De betrokken bureaus zijn WoonScope, verantwoordelijk voor gebiedsontwikkeling, FAAM Architects, voornamelijk verantwoordelijk voor stedenbouwkundige en landschappelijke ideeën en plannen, en Cocosmos, dat helpt met de vorm en organisatie van de inbreng van bewoners. Deze bureaus zullen de gemeente assisteren bij het ontwikkelen van een uitgewerkt plan voor het desbetreffende gebied.

Dit alles heeft tot doel om ervoor te zorgen dat de gemeente uiterlijk dit jaar een ontwikkelingsvisie kan presenteren voor de genoemde wijk. Dat is dan anderhalf jaar na het vaststellen van de Wvg. De gemeente heeft in totaal drie jaar de tijd om een uitgewerkt plan te presenteren; anders vervalt deze automatisch.

De toepassing van de wet heeft voor onrust gezorgd onder huiseigenaren en huurders in de wijk. Ze voelen zich overvallen door de gevolgen van deze wet. De gemeente heeft toegegeven dat de communicatie beter had gekund. Nu hebben de bewoners inmiddels brieven ontvangen waarin ze worden uitgenodigd hun bijdrage te leveren aan de ontwikkelingsvisie op de aangegeven momenten. Ook zijn bewoners in de directe omgeving van het Wvg-gebied geïnformeerd en uitgenodigd om digitaal hun inbreng te hebben.