Woningen in de wijk Breeakker
Woningen in de wijk Breeakker Foto: MooiSonenBreugel

Voorkeursrecht voor deel Breeakker een feit

Algemeen

Son en Breugel - In de eerste gemeenteraadsvergadering die Suzanne Otters-Bruijnen als burgemeester van Son en Breugel als voorzitter voorzat, werd ingestemd met de WVG (Wet voorkeursrecht gemeenten) op een gedeelte van de wijk Breeakker. Daardoor heeft de gemeente het eerste recht van koop bij verkoop van een woning in het betreffende gebied.

Redactie: Adrie Neervoort

Maar voorafgaand aan de instemming hadden verschillende partijen wel stevige kritiek over de manier waarop het allemaal gegaan was. De communicatie had ondanks het juridische kader waarin een voorkeursrecht nu eenmaal moet worden uitgevoerd wel beter gekund. Vanaf dat de aangetekende brief met de boodschap van het voorkeursrecht op de tafel lag bij de bewoners, leven zij in onzekerheid, zo vond de raad.

Deze onzekerheid leidde tot protesten van meerdere huiseigenaren in het gebied waar het voorkeursrecht voor geldt. Ondanks de protesten stemden alle partijen, behalve D66, in met de WVG, maar niet voordat wethouder Jelle de Jong akkoord ging met een motie hierover. De motie stelt als harde eis aan de wethouder dat hij voor het eind van 2024 met een concreet plan komt voor de wijk. Eerst zou dit wat de raad betreft voor de zomer van 2024 het geval moeten zijn, maar op verzoek van de wethouder werd dit aangepast naar eind 2024. “Ik ga er mijn best voor doen”, zo liet hij de raad weten nadat zij de datum naar achteren hadden verschoven.

Volgens een aanwezige bewoner en huiseigenaar in het genoemde gebied, is ‘je best doen’ niet de zekerheid die hij als bewoner wil horen. “Want wat als de deadline niet gehaald gaat worden?“, vroeg hij zich hardop af.

Mireille Bonnier begreep de onrust die door het toepassen van de WVG is ontstaan, maar verwees ook naar het bestuursakkoord, want daarin heeft de raad zelf een oproep gedaan aan het college om actief grondbeleid te voeren en daar waar mogelijk de regie te nemen. “Stemmen we níet in met dit raadsvoorstel dan doen we de vele woningzoekenden ernstig tekort. En ook zij zitten in onzekerheid, juist degenen die al zo lang op een betaalbare woning zitten te wachten, of onze oudere inwoners die kleiner willen of móeten wonen en misschien ook wel zorg daarbij nodig hebben”, aldus Bonnier.

D66 was van mening, samen met de VVD en VoorU!, dat het gebied waarin het voorkeursrecht van toepassing is te groot is. Zij zagen liever een kleiner gebied waardoor de koopwoningen erbuiten zouden vallen; dit voorstel haalde het niet. Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) was van mening dat je daardoor wel opkomt voor de huiseigenaren maar niet voor de huurders in het gebied. Maar volgens wethouder De Jong houdt de WVG in het gebied juridisch geen stand als je het nu nog aanpast.

Maar uitvoering van de WVG kon wat Bonnier betreft alleen als de ingediende motie die het CDA samen met DorpsVisie en Dorpsbelang had ondertekend zou worden aangenomen. “Zodat er snel een plan zou komen waar de betreffende omwonenden intensief bij betrokken worden, en de WVG zo snel mogelijk weer afgehaald kan worden van de percelen die het niet betreft. We willen iedereen die zich nu nog zorgen maakt kunnen garanderen dat we allemaal ons uiterste best zullen doen om de onzekerheid zo snel mogelijk weg te nemen”, was haar uitleg van de motie.

De bewoners krijgen dus voor eind 2024 duidelijkheid wat er met hun wijk gaat gebeuren, en zullen iedere drie maanden net als de raad geïnformeerd worden over de vooruitgang, zo beloofde de wethouder.