Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gemeente krijgt eerste recht van koop in Breeakker door voorkeursrecht

Politiek

In een gedeelte van de wijk Breeakker in Son en Breugel hebben perceeleigenaren een aangetekende brief ontvangen van de gemeente Son en Breugel; het gaat om de percelen die ten noorden van de Nachtegaallaan tot aan de Hoefbladlaan liggen. In de brief maakt de gemeente kenbaar dat zij voor dit gebied op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten voorlopig van dit voorkeursrecht gebruik willen maken. De aanleiding hiervoor is volgens het college dat men het gebied wil herontwikkelen naar ‘Wonen met aanverwante voorzieningen’. Om dit te realiseren is besloten om de mogelijkheden van de genoemde wet toe te passen, zodat de gemeente onbedoelde verkoop tegen kan gaan.

Redactie: Adrie Neervoort

Door het toepassen van de Wet voorkeursrecht moeten eigenaren van percelen bij verkoop hun kavel of woning als eerste aanbieden aan de gemeente Son en Breugel, zodat de gemeente dan als eerste potentiële koper kan bekijken of zij tot aankoop overgaat.

Het gaat hierbij dus om een normale verkoop, waarbij de gemeente het eerste recht van koop krijgt. Deze wet wordt vaker toegepast, maar voor zover bekend is het de eerste keer dat dat gebeurt in de gemeente Son en Breugel, en dan ook nog in een bestaande wijk.

Artikel 6 van deze wet wordt nu op voorlopige basis toegepast vanaf 18 februari jongstleden, maar het gebruik ervan moet nog definitief worden goedgekeurd door de gemeenteraad van Son en Breugel. Mocht de raad hiermee instemmen, dan geldt de wet voor het genoemde gebied voor de duur van 3 jaar. Gaat de raad niet akkoord, dan vervalt het voorkeursrecht. Het instemmen van de raad moet binnen 3 maanden plaatsvinden.