Woningen in de wijk Breeakker
Woningen in de wijk Breeakker Foto: MooiSonenBreugel

Onbegrip bij huiseigenaren over voorkeursrecht gemeenten

Politiek

Son en Breugel - Een aantal huiseigenaren in de wijk Breeakker hebben een aangetekende brief ontvangen waarin staat dat als ze hun huis willen verkopen, ze hun huis - voor ze de huizenmarkt op gaan - eerst moeten aanbieden aan de gemeente; die heeft dan het eerste recht van koop. Huiseigenaren voelden zich overvallen. 

Reactie: Adrie Neervoort

Tijdens een eerder gehouden informatieavond met huiseigenaren die deze brief hadden ontvangen, betuigde wethouder Jelle de Jong al spijt op de manier waarop de brief was overgekomen bij de bewoners. “Maar bij het hanteren van deze maatregel (voorkeursrecht gemeenten) is het ook de bedoeling dat je mensen onaangekondigd overvalt, dat hoort bij deze maatregel”, zo verklaarde hij het gevoel dat er bij de ontvangers van de brief was.

Tijdens een beeldvormende vergadering op donderdag 23 maart kreeg de raad informatie over het hoe en waarom van de brief en waren er vijf buurtbewoners die de mogelijkheid om in te spreken gebruikten om hun persoonlijke verhaal te vertellen over wat de maatregel voor hen betekent.

Geen plan
Eerder gaf de wethouder aan dat er geen plan was dat een reden zou vormen voor de maatregel, maar dat de gemeente gewoon overweegt om de wijk Breeakker te herontwikkelen voor wonen met aanverwante voorzieningen. Om dit in de toekomst te kunnen realiseren moet de gemeente dus invloed hebben op de ontwikkeling van de wijk.

Zo heeft de gemeente daarom al eerder percelen en huizen gekocht waarbij er sprake is van een strategische aankoop. Door de Wet voorkeursrecht gemeenten te laten gelden voor de woningen in de wijk, kan de gemeente dus op termijn in het bezit komen van de woningen en houdt daarmee invloed op de ontwikkeling van genoemde wijk.

“De inhoud van de brief zegt niets meer of minder dan dat als u uw huis gaat verkopen, wij dan graag de eerste gesprekspartner zijn om met u te praten over een mogelijke aankoop”, zo legde De Jong uit. Veel verder wil de gemeente daar niet in gaan, en dat is een kwestie van vertrouwen volgens hem: “We willen de regie, maar willen niet per se alle eigendom.”

Woningmarkt
De maatregel lijkt ook een gevolg van de druk op de huidige woningmarkt: er zijn gewoon te weinig woningen in de regio. Dit gegeven en de keuzes die er schijnbaar gemaakt gaan worden om het probleem op te lossen, zetten projectontwikkelaars in beweging. Daarom lijkt de gekozen maatregel hard en oneerlijk, maar is tegelijk verklaarbaar. Want wat als huizen in een wijk verkocht worden aan projectontwikkelaars: dan is alleen een bestemmingsplan nog maar leidend voor de eventuele nieuwbouw op een dergelijke locatie.

Toch blijft het volgens de insprekers vreemd dat zij als particulieren die maar een klein gedeelte van de woningen in het genoemde gebied in bezit hebben, ook worden betrokken bij deze toekomstvisie. Daarbij vertelde een inspreker dat hij een aangekochte woning in Breeakker volledig had verbouwd zodat de woning geschikt was voor bewoning voor hemzelf, zijn vrouw en zijn ouders voor wie zij zorgen. Een hele investering met maar één doel: een wens die zij vieren hadden uit te voeren op een hele mooie locatie. 

Dat de maatregel verstrekkende gevolgen kan hebben, blijkt ook uit het antwoord op een schriftelijke vraag van de raadsleden aan de wethouder. Daaruit blijkt dat als de gemeente geen gebruik maakt van het recht van eerste aankoop, en de bewoner het huis dus aan een andere partij verkoopt, deze nieuwe eigenaar ook weer te maken krijgt met de verplichting om het huis bij eventuele verkoop eerst aan de gemeente aan te bieden. Deze constructie maakt volgens de huidige bewoners, die straks onder de regeling vallen, hun huis minder aantrekkelijk in de verkoop.

En zo waren er nog meer persoonlijke verhalen die gingen over het verdriet en de boosheid die de brief had veroorzaakt bij de bewoners. De brief was dan ook volstrekt overbodig volgens de insprekers, want het grootste deel van de woningen in de wijk zijn huurwoningen en eigendom van Stichting Woonbedrijf SWS en Woonstichting ‘thuis. En daar zijn voor enkele woningen al afspraken gemaakt bij eventuele verkoop, bijvoorbeeld dat van het aanbod van huurwoningen een bepaald percentage sociale huur moet zijn.

De wethouder beaamde dat er voor een deel van deze woningen al eerder afspraken zijn gemaakt, maar voor een deel ook niet. Ook leek er wel een plan te bestaan voor de wijk, of op zijn minst een schets, want er waren ambtenaren bezig de plannen verder uit te werken, zo vertelde de wethouder. “De kwaliteiten van de wijk, zoals bijvoorbeeld groen, zijn kwaliteiten die wij ook willen behouden, en die wij ook vinden passen bij hoe wij in Son en Breugel willen wonen. Maar er is ook behoefte in Son en Breugel aan locaties met kleinschalige eenheden”, aldus de wethouder.

Ondanks de uitleg en de toezeggingen kon de wethouder de insprekers, en dus de bewoners die de brief hadden ontvangen, niet overtuigen van zijn goede bedoelingen, maar ook leken de insprekers de raadsleden niet te kunnen overtuigen van het directe probleem dat de maatregel voor hen betekende.

Het is nu aan de raad of zij instemmen met de maatregel of niet. Deze beslissing moet binnen drie maanden vanaf 16 februari (voorkeursrecht ingesteld door het college), dus feitelijk voor 21 april worden genomen. Het onderwerp staat als oordeelsvormend op de agenda van de politieke avond van donderdag 6 april.

Afbeelding
Ingezonden 13 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 17 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 18 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 20 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 21 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé