Stichting met je hart
Stichting met je hart Foto: Ingezonden

Eenzaamheid onder ouderen nog steeds een probleem

Algemeen


Meer ontmoetingen tussen ouderen dankzij deelnemers Postcode Loterij

Son en Breugel - Ruim de helft van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam, en de verwachting is dat het aantal ouderen met eenzaamheidsgevoelens groeit naar 1,1 miljoen in 2030. Stichting Met je hart zet zich in om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Dankzij de deelnemers aan de Postcode Loterij ontvangt Stichting Met je hart een bijdrage van 800.000 euro. Hiermee kan de stichting zich de komende drie jaar inzetten om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. 

Samen is zoveel leuker dan alleen, maar voor veel ouderen is samenzijn niet vanzelfsprekend, omdat ze bijvoorbeeld een dierbare verloren hebben, met een lichamelijke beperking kampen, of de financiële middelen niet hebben om iets te ondernemen. Het voortdurend alleen zijn maakt hen ongelukkig en uiteindelijk zelfs ziek. 

Stichting Met je hart gelooft in de kracht van verbinding en ontmoeting om eenzaamheid te doorbreken. 50 lokaal georganiseerde stichtingen zetten zich onder de naam en werkwijze van ‘Met je hart’ specifiek in voor eenzame ouderen die zelfstandig wonen, moeilijk de deur uitgaan en weinig mensen ontmoeten. Met hulp van vrijwilligers organiseert de stichting terugkerende ontmoetingen voor kleine groepen, vaak in de vorm van een lunch in een plaatselijk restaurant. Zo ontstaat er contact met buurtgenoten, jong en oud. “Na het overlijden van mijn vrouw kwam ik nergens meer. Dankzij Stichting Met je hart kan ik weer uitkijken naar fijne momenten met andere mensen”, zegt een van de deelnemers. 

Aimée Romme, directeur Stichting Met je hart: “Niemand hoort eenzaam te zijn, maar helaas is dit voor veel ouderen nog wel de realiteit. Dankzij de fantastische bijdrage van de Postcode Loterij kunnen we de komende 3 jaar het netwerk van enthousiaste, ondernemende vrijwilligers verder uitbreiden en ondersteunen zodat we in meer gemeenten de eenzaamheid kunnen doorbreken. Het allerbelangrijkste is dat we in nog meer gemeenten ontmoetingen kunnen organiseren voor ouderen. Zo kunnen we eenzaamheid onder ouderen met elkaar tegengaan.”

Jonne Arnoldussen, managing director van de Postcode Loterij: “Stichting Met je hart is een inspirerend voorbeeld van een organisatie die directe positieve impact heeft op het leven van ouderen. Wij geloven sterk in de kracht van verbinding en de ontmoetingen die zij zo succesvol en deskundig organiseren om mensen plezier te geven. We zijn trots dat we de organisatie op weg kunnen helpen met deze bijdrage en dat daardoor meer mensen kunnen genieten van mooie momenten en er nieuwe vriendschappen ontstaan.”