Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column de huisarts vertelt: De rol van de praktijkmanager: het ontzorgen van het zorgpersoneel

Column Column

Naast doktersassistenten, praktijkondersteuners en een verpleegkundig specialist heeft Medisch Centrum de Linden ook een praktijkmanager in dienst. Wat doet deze eigenlijk? 

De bedrijfsmatige kant van een huisartsenpraktijk
De rol van praktijkmanager is ongeveer 20 jaar geleden ontstaan met het doel huisartsen te ontlasten op het gebied van financiën, personeel, kwaliteit en organisatie. De rol bestaat uit het (mede) richting geven aan het beleid, het uitvoeren hiervan en delegeren. De huisarts wordt hierdoor ontzorgt op dit gebied en kan zich concentreren op zorginhoudelijke taken.

Het takenpakket van de praktijkmanager bij Medisch Centrum de Linden

Het takenpakket is heel divers en varieert per huisartsenpraktijk. Bij Medisch Centrum de Linden is de praktijkmanager betrokken bij het personeelsbeleid. In hoofdlijnen betekent dit het werven van nieuw personeel, voorkomen dat medewerkers langdurig uitvallen, begeleiding van zieke medewerkers en teamontwikkeling van het huidige personeel. 

Daarnaast is de praktijkmanager betrokken bij de financiële bedrijfsvoering door bijvoorbeeld het opstellen van de jaarbegroting, versturen van facturen en aanvragen van subsidies. Een andere belangrijke rol is het waarborgen van de samenwerking en communicatie binnen de praktijk. De praktijkmanager organiseert en is aanwezig bij verschillende team overlegmomenten met als doel de verbinding tussen de verschillende disciplines te waarborgen. Zij weet hierdoor wat er reilt en zeilt binnen de praktijk en kan hier goed op anticiperen.
Tenslotte is het bewaken van de kwaliteit een belangrijke verantwoordelijkheid. Deze wordt bewaakt door samen met het team het kwaliteitsbeleid op te stellen en up-to-date te houden, projecten te starten en de kwaliteit van de dienstverlening te toetsen. Mochten er klachten zijn dan is de praktijkmanager verantwoordelijk dat deze zorgvuldig worden afgehandeld.

Maar wie is dan die praktijkmanager?
Mijn naam is Roos Kemper, 32 jaar en moeder van 2 jongens. Ik werk sinds november 2022 als praktijkmanager. Ik heb de Hoge Hotelschool in Maastricht en Master studie aan de Universiteit van Wageningen afgerond. Na deze studies ben ik als projectmanager werkzaam geweest in de marketing. Na een aantal jaar merkte ik dat ik de maatschappelijke relevantie miste in mijn werk. Het ontzorgen van zorgpersoneel, zodat zij er voor de patiënt kunnen zijn, geeft mij veel voldoening. De functie is afwisselend en de goede werksfeer maakt dat ik met veel plezier werk bij Medisch Centrum de Linden.