Hanny Evers
Hanny Evers Foto: Ingezonden

Jonge moeders elkaar laten helpen

Human Interest

Son en Breugel - Hanny Evers uit Son en Breugel, zelf moeder van twee zonen, miste tijdens haar zwangerschappen en de maanden na de bevallingen de steun van andere jonge moeders en zo ontstond het idee om Best9Moms op te richten. Dit platform heeft als doel het moederschap makkelijker te maken voor zwangere vrouwen en jonge moeders, onder andere door elkaar te helpen met het uitwisselen van ervaringen, ook met betrekking tot de moeilijkere aspecten van het moeder worden.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Hanny staat al zeventien jaar voor de klas als docente Lichamelijke Opvoeding, tegenwoordig op het gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. In 2020, net toen corona uitbrak, startte zij Best9Moms, uiteraard eerst alleen online, via social media, en door te bloggen. Al vrij snel begon zij een training te geven voor zwangere vrouwen en jonge moeders om fit te blijven tijdens de zwangerschap en ter voorkoming van bekkenklachten. Deze training geeft zij nog steeds op donderdagavonden in de open lucht (ook in de winter) in de speeltuin bij basisschool De Ruimte in de Sonniuswijk.

Op basis van haar eigen ervaring als moeder en na onderzoek onder kraamverzorgenden en jonge moeders ontdekte Hanny dat er veel aandacht is voor de pasgeboren baby’s maar weinig aandacht voor de moeders zelf. Zo ontstond het idee van het maken van het vriendinnenboekje ‘Lieve Mama’, afgeleid van de alom bekende vriendinnenboekjes van kinderen op school. “De bedoeling is dat de zwangere vrouw of jonge moeder het boekje laat lezen door moeders in haar omgeving. En dan gaat het juist niet alleen om de geluksmomenten, maar ook de momenten dat het niet zo goed lukt, zoals complicaties tijdens de zwangerschap, de huiluurtjes, problemen met borstvoeding of slapeloze nachten. Moeders vergeten weleens om hulp te vragen en het boekje is een mooie manier om je ervaringen met bekende moeders te delen, waardoor je weet dat je er niet alleen voor staat.”

De rode draad van dit vriendinnenboekje en de zogenaamde ‘Mijlpaalkaarten’ (18 kaarten voor de periode vanaf de eerste maand zwangerschap tot negen maanden na de bevalling) zijn het stimuleren van de bewustwording van de betrokken vrouwen. Wat hebben zij zelf nodig om de misschien wel drukste periode van hun leven goed door te komen? Hanny licht toe: “Deze mijlpaalkaarten zijn gemaakt om bewust even stil te staan bij alle veranderingen die jij en je lichaam doormaken. Leer je nieuwe ik kennen, accepteren en waarderen. Leer te zorgen voor deze nieuwe ik. En voel je op en top mama!”

Hanny heeft gedurende de afgelopen jaren gezien dat meer dan de helft van de vrouwen die haar training hebben gevolgd uiteindelijk van baan zijn veranderd in het eerste jaar na de bevalling. “Omdat zij moeder zijn geworden kijken ze anders naar de rol van het werk in hun leven en zoeken ze een baan die beter past bij de nieuwe combinatie van én moeder én werknemer (of zelfstandige) zijn. Het moederschap brengt je persoonlijke ontwikkeling vaak in een stroomversnelling en de producten van Best9Moms helpen je om hier bewuster mee om te gaan.”

Wie meer wil weten over Best9Moms, of het vriendinnenboekje ‘Lieve Mama’ of de ‘Mijlpaalkaarten’ wil bestellen, kan terecht bij Hanny Evers via www.Best9Moms.com.