Jaap Bruin, Frans Steenvoorden en Henk van Kooijk
Jaap Bruin, Frans Steenvoorden en Henk van Kooijk Foto: Wil Feijen

Nationaal Tennis Kampioenschap, een hoogtepunt voor Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Tennisvereniging HTC Son Tennis bestaat dit jaar 50 jaar, het zal u wellicht niet ontgaan zijn. In die 50 jaar zijn er veel mooie herinneringen gemaakt, herinneringen die absoluut de moeite waard zijn. Zoals aan het competitieteam dat het allerhoogste niveau gehaald heeft. En, in het verlengde daarvan, het Nationaal Tennis Kampioenschap (NTK), waar HTC vier jaar op rij gastheer van was. Met recht een hoogtepunt, voor heel Son en Breugel!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen/HTC Son Tennis

Ik sprak hierover met Frans Steenvoorden, Jaap Bruin en Henk van Kooijk. Met de nodige nostalgie bekijken ze het fotoalbum uit de tijd van het NTK. Van 1988 tot en met 1991 was HTC de gastheer, Henk, Jaap en Frans waren bij de organisatie betrokken. Een jaar of tien eerder, in de periode dat wijlen Gerard Wuite voorzitter was, overtuigde Gerard Henk van Hulst om de tennissers te gaan trainen. Wijlen Menno Oosting en Judith Warringa waren twee van de talentvolle spelers die Henk van Hulst onder zijn hoede kreeg. In korte tijd klom HTC op naar het hoogste niveau, Gerard Wuite en Henk van Hulst legden de basis voor toptennis in Son.

Zo is het gekomen
In die tijd was Huub van den Bogaert, destijds directeur van Nashua, een van de sponsoren van HTC én van de KNLTB. De KNLTB organiseerde het NTK tot dan toe op de Metsbaan in Scheveningen. Op een gegeven moment zei Huub van den Bogaert tegen Koen Hehenkamp, toenmalig voorzitter van de KNLTB: 'Koen, als het volgend jaar weer in Scheveningen georganiseerd wordt, haak ik af'. Volgens Huub waren de omstandigheden in Scheveningen verre van optimaal om zijn klanten of zakenrelaties te ontvangen. Koen Hehenkamp antwoordde: 'dan moeten we het zeker in Son organiseren!'. 'Je moet niets', zei Huub, 'maar ik weet zeker dat ze het beter zullen doen!' En zo is het gekomen…

Dankzij de inzet van Henk Verbaandert had HTC een geweldige reputatie op het gebied van gravelbanen. De komst van het NTK betekende heel veel georganiseer, in de tennishal die er toen al stond werd het promodorp ingericht. Het eerste jaar werd op baan 1 een grote tribune gebouwd, baan 2 werd 'gepromoveerd' tot centre court. Vanaf het tweede jaar was een speciaal aangelegd centre court beschikbaar. De heren wijzen op foto's in het meegebrachte album, daarop is te zien dat er veel werk is verzet!

Het vele werk was de moeite waard, vanaf het begin was het een succes! Wat wel voor scheve gezichten zorgde bij de KNLTB. Zo vonden ze het maar niets dat baan 1 omgetoverd was tot een tribune, zo waren er te weinig trainingsbanen beschikbaar, vond men. Dat was snel geregeld, met medewerking van TV Son en Breugel. Gedurende de hele periode dat het NTK in Son werd gehouden waren er meer dan voldoende banen beschikbaar, op steenworp afstand. Daar stonden ze in Hilversum toch van te kijken, ook van de sponsoring.

Kampionschap van heel het dorp
Het kampioenschap was van het hele dorp, niet alleen TV Son en Breugel dacht er zo over, eigenlijk iedereen. De gemeente werkte ook enorm mee, het toenmalige college van B&W hield zelfs besprekingen op de tribune. Zo zeer leefden ze mee! Mensen vroegen zelfs wanneer het NTK gehouden werd (altijd de eerste week van augustus, Red.), om hun vakantie er omheen te kunnen plannen.

Het was een geweldige week, zeker de eerste keer, vertellen de heren. In de finale stond een jongen uit Son, Menno Oosting, hij speelde tegen Huub van Boekel, regerend kampioen. Het begon 's ochtends te regenen, maar de mensen bleven zitten, bang anders hun plaats kwijt te zijn! Menno speelde goed, in het eerste jaar dat Son en Breugel gastheer was van het NTK werd meteen iemand uit eigen dorp kampioen!

Matchpoint
Frans Steenvoorden kan zich herinneren dat hij niet veel tennis heeft gezien, dat jaar. Totdat het matchpoint was, Frans hield het nauwlettend in de gaten, want op dat moment konden de Krutjesblazers binnen gelaten worden, om de kersverse kampioen te huldigen! De mensen van de KNLTB wisten niet wat ze zagen!

Vier jaar heeft HTC met succes (en plezier) het NTK georganiseerd, toen vond men bij HTC het wel genoeg. Later is het NTK nooit meer zo leuk en goed geweest als bij HTC. Het was een hoogtepunt, voor HTC én voor heel Son en Breugel!

Menno Oosting in actie op het NTK
Afbeelding
Judith Warringa in actie op het NTK
Afbeelding