Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Nieuwkomerstocht is een warm welkom

Algemeen

Son en Breugel - Eens per jaar organiseert de gemeente een fietstocht door Son en Breugel, voor mensen die tot ongeveer een jaar geleden in ons mooie dorp zijn komen wonen. Zelf kreeg ik drie jaar geleden ook een uitnodiging, toen ik hier kwam wonen. Ondanks het feit dat ik een eigen gids ter beschikking had (en heb), die ook de reden is dat ik hier kwam wonen, was het fijn een uitnodiging te krijgen. Dus, toen ik hoorde dat er ook dit jaar een nieuwkomersfietstocht gehouden werd, greep ik graag de kans weer mee te gaan!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Het is uniek, dat een gemeente een tocht organiseert om nieuwe inwoners kennis te laten maken met hun nieuwe woonplaats. Het is toch even wennen, even zoeken waar je moet zijn. Als er dan een tocht is die niet alleen naar langs soort plaatsen voert, maar ook langs vele mooie plekjes die de moeite waard zijn, dan is dat een hele uitkomst!

Zo'n 90 nieuwkomers hadden zich verzameld op het bordes van het gemeentehuis, om te genieten van een heerlijk broodje en/of kopje soep. Ook de gidsen en andere vrijwilligers hadden zich gemeld.

De versterking voor de innerlijke mens was goed geregeld! Voor het begin van de tocht werden alle aanwezigen naar binnen gedelegeerd, voor het welkomstwoord van burgemeester Hans Gaillard. Het viel nog niet mee, om ruim 100 personen door de smalle toegang naar binnen te geleiden. Het ging gedisciplineerd, al gauw stond iedereen aandachtig te luisteren. De burgemeester heette iedereen welkom, de fietstocht is volgens de heer Gaillard een leuke manier om kennis te maken met de nieuwe woonplaats. Wat ik, als ervaringsdeskundige, alleen maar kan bevestigen!

Het was een mooie tocht, langs vele mooie plekjes, een fijne manier om Son en Breugel te leren kennen, was de tendens onder de nieuwkomers. Het is leuk om de verborgen parels te zien, ook als je al een tijdje in Son of Breugel woont. De nieuwkomers zijn een gemengde groep, die voornamelijk jonge stelletjes bestond, met of zonder kinderen of, zoals in een enkel geval, met een nakomeling onderweg. Ook waren er veel oudere stellen, op zoek naar rust en groen of, zoals in het geval van een oud-stadgenoot van mij uit Breda, om dichterbij kinderen en (vooral) kleinkinderen te wonen. Voor de jongere stellen is Son en Breugel ook een aantrekkelijke gemeente om te wonen, vlakbij Eindhoven en met betaalbare, woonklare woningen.

En uitgebreid verslag kunt u lezen in de krant van 27 juni!
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding