Afbeelding
Foto: MC de Bonk

Al 25 jaar gezellig toeren met motorclub De Bonk

Algemeen

Son en Breugel - Begin jaren negentig was mede oprichter Henk Meulenbroeks een vaste stamgast bij het toenmalig café De Bonkelaer in Breugel. Daar ontstond het idee, samen met andere enthousiaste motorrijders, om een motorclub op te richten. Dat werd MC de Bonk. De naam is een knipoog naar hun eerste thuiskroeg. Nu, 25 jaar later, vieren deze motorvrienden hun zilveren jubileum.

Door: Arjen Strik

Het kroonwiel van de MC
Ruud Vullings Lenssen, oud kastelein van de Bonkelaer, Henk Meulenbroeks, mede oprichter tevens lid bestuur en Geert Duijmelinck, voorzitter bestuur, blikken terug op de 25 jarige geschiedenis van hun gezelligheids- en tourclub. Ze zijn netjes gekleed in dezelfde outfit met een jasje waar de logo van MC De Bonk op prijkt. Ruud geeft een uitleg over dit logo. "Wat zie je hier allemaal op"? Ik zeg, "een adelaar, verder geen idee." Ruud: "De adelaar is goed , maar het tandwiel daaronder is een Bonkelaar." Hij vertelt dat zijn ouders molenaars waren en een korenmolen hadden op de plaats waar nu het speeltuintje aan de Van Gentlaan zit, destijds weilanden. Een Bonkelaar is een houten aandrijfwiel ook wel kroonwiel genoemd. "De spil van de molen en dus van onze motorclub."

Motorrijden verbroederd
Gedurende het seizoen rijden ze elke eerste zondag van de maand een toertocht van ongeveer 200 tot 250 kilometer. De rit wordt voooraf door enkele leden uitgezet en vertaald naar Garmin, een soort TomTom. Onderweg wordt op een leuk plekje een terrasje gepikt en is er een picknick in de vrije natuur. Met Pinksteren en het 2e weekend van September staat een langere meerdaagse reis op het programma. Zo hebben ze getourd in Schotland, Frankrijk, België, Duitsland, maar ook Noord-Nederland kwam aan de beurt. In de winter zijn er andere activiteiten, zoals de befaamde 'Snertwandeling'. "Na een tocht is de nabeschouwing in ons clubhonk het zwaarste onderdeel," zegt Ruud met een veel betekenende lach.

Gezelligheid en kameraadschap
De club bestaat uit ca. 30 motorliefhebbers zowel mannen als vrouwen. Er zijn twee voorwaarden tot deelname en die zijn, dat men moet passen binnen de club en men een deugdelijke motor zonder zijspan heeft. "Het gaat om de gezelligheid. We hebben onderling veel plezier en schik en verwachten dat men zich wil inzetten voor de club," aldus Ruud.

Viering 25 jarig jubileum
Natuurlijk staan ze stil bij hun 25 jarig bestaan. Op 24 juni is er een feest met de eigen leden. Op zondag 1 juli staat de jaarlijkse 'open gastenrit' op het programma. Dit jaar met een een feestelijk tintje. Een rit over mooie rustige wegen en uiteraard met de traditionele picknick. De kosten zijn slechts 5 euro p.p. De start en de thuiskomst is in hun recente thuishonk café De Zwaan. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via: debonkgastenrit@gmail.com en bekijk de website: http://www.mcdebonk.nl