Afbeelding
Foto: Koninklijke Nederlandse Muziekvereniging / Brabantse Bond voor Muziekverenigingen

Jeugd Harmonie PHEV schittert in Brabants Jeugdorkest

Algemeen

Son en Breugel / 's Hertogenbosch - Jeugd Harmonie Pro Honore et Virtute schittert in Brabants Jeugdorkest op 26 juni 
Eind februari komt dirigent Johan Smeulders na de wekelijkse repetitie van het Harmonieorkest naar ons toegelopen. "Wat zouden jullie ervan vinden als er een Brabants Jeugdorkest zou komen?" Wij, de jeugd van de Harmonie, reageerde natuurlijk meteen laaiend enthousiast: "Wat een goed idee, zo'n orkest!" Dit initiatief is uiteindelijk het Brabants Jeugd Project Orkest geworden. Een projectorkest, opgezet door de Brabantse Bond van Muziekverenigingen, voor enkel en alleen jeugd uit heel Brabant, zo'n 70 talentvolle topmuzikanten bij elkaar.

Door: Sjoerd Talitsch (speelt saxofoon in Harmonieorkest Pro Honore et Virtute)

22 april hadden we de eerste repetitie. Na een klein voorstelrondje werd al snel duidelijk dat een groot gedeelte van het orkest bestaat uit PHEV'ers, maar liefst 13 muzikanten van ons doen er mee! De spits werd afgebeten met Prelude, Siciliano en Rondo van Malcolm Arnold. Een mooi, statig stuk, goed om de vroege ochtend te beginnen. Ik merkte al snel dat het weer heel anders is dan ons eigen orkest in Son. Gelukkig word je bij Pro Honore et Virtute goed opgeleid om met iedereen muzikaal te spelen. De vele lessen en doorstroom van Opleidingsorkest naar Harmonieorkest zorgen ervoor dat we prima mee kunnen in dit project.

Na de repetitie werd iedereen uitgenodigd om nog iets te drinken in de Zwaan, dit was uiteraard hartstikke gezellig. Wat is samen muziek maken toch leuk! Johan: "Ik word gelukkig van werken met jeugdige muzikanten. Zij halen dezelfde energie uit het muziek maken zoals ik dat vroeger mocht ervaren." Het enthousiasme van Johan werkt aanstekelijk, de repetitie uurtjes vliegen dan ook voorbij. In slechts vijf repetitiedagen worden we vervolgens klaargestoomd voor het concert. Zowel samen als orkest, als per blazerssectie door prominente blazers uit Philharmonie Zuidnederland. Geweldig om dit als muzikant mee te maken. Zo is een instrument bespelen bij de Harmonie niet alleen een geweldige hobby, maar een prima opstap om veel meer ervaringen op te doen.

Op 26 juni om 20.00 geven we samen met Philharmonie Zuid-Nederland ons eerste concert in Theater Aan de Parade in 's Hertogenbosch. Hier zullen we naast drie eigen stukken ook de wereldpremière van Saturn, een stuk speciaal geschreven voor het BJPO, ten gehore brengen. Na de pauze speelt PhilZuid nog een gedeelte van het eigen repertoire. Interesse? Meer info en kaarten op www.brabantse-muziekbond.nl (zie blaasmuziek) of via www. theateraandeparade.nl