Afbeelding
Foto: Pixabay.com
VAKANTIEVERHALEN

Een windscherm legt je geen windeieren

Algemeen

Son en Breugel /Frankrijk - Nee, dan een Franse garage. We zaten midden in Frankrijk en mijn zoon had per ongeluk de voorruit ingetrapt. Hij had niet echt hard getrapt hoor, er zat al een barst in, een sterretje, maar het ging nog. Hij hield zijn voeten op het dashboard, 'et voila': une grande knak.  Een scheur van links onder tot rechtsboven. "Merde," riep ik toepasselijk. 

Door: Arjen Strik

We reden in een Hyundai. Een Zuidkoreaan met een dealerdichtheid in France waarvan de Hema zich zou onderscheiden. Op onze bestemming aangekomen, begon ik me voor te bereiden. 
Weet u de Franse benaming voor een voorruit? Ik ook niet en begon te zoeken. Frans lijkt een moeilijke taal, maar dit keer voelde ik een lichte herkenning: parebrise. Letterlijk vertaald betekent dit windscherm.  Net zoiets als een paraplu, maar dan tegen de wind.

"Je trouve un distributeur Hyandai à Auxerre," zei ik  in mijn beste Frans tegen de campingeigenaar. Hij pakte een lokale gids en overspoelde mij met een stortvloed aan Franse woorden, waar ik geen snars van begreep. Ondersteunt met wilde armgebaren en wees in de verte. "Een Carglass," vroeg ik in mijn beste Frans. In mijn gedachte hoorde ik hem zingen: Carglass repareert, Carglass vervangt. Maar hij keek me vragend aan en dacht: "Weer zo'n domme Hollander". Hij schreef het adres op en de volgende dag ging ik op zoek. De garage was snel gevonden, ik hoefde weinig uit te leggen. Het euvel was duidelijk zichtbaar. Maar de voorruit moest besteld worden, drie dagen duurde dat want het was bijna weekend. 

Ok, niks aan te doen en we vermaakten ons best goed, de daaropvolgende dagen. Het was een leuke camping, met zwembad en een goed restaurant. Maandag bracht ik de wagen voor een nieuwe parebrise. De terugtocht met het openbaar vervoer was ook een hele belevenis, maar daar zal ik maar niet over schrijven. Toen ik de auto weer kwam ophalen, zat er een mooie nieuwe voorruit in. Ik was weer gelukkig en rekende af. Toen bleek me dat de auto ook een grote beurt had gekregen en een nieuwe achterband.  De rekening bedroeg 778 Euro. Het was een onnozel meisje achter de balie en de monteurs waren al naar huis. Trok dus maar de creditcard en betaalde. Overmacht. Onderweg galmde het in mijn hoofd. Carglass repareert, Carglass vervangt. Wat een domme tekst eigenlijk.