Afbeelding
Foto: Wil Feijen

DeMooiSonenBreugelKrant en lippenstift?

Algemeen

Son en Breugel - Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze Europese wet vervangt de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De AVG ziet toe op de verwerking van alle gegevens, die tot een persoon te herleiden zijn (persoonsgegevens). Het maakt niet uit of deze persoonsgegevens digitaal zijn vastgelegd, of dat de namen en adressen op papier staan.

Door: Arjen Strik
Foto: Om privacy redenen niet vermeld

Als weekblad en dagelijkse online-krant hebben we daarom een privacyverklaring opgesteld. Zie deze disclaimer onder de button 'Privacy' op onze website. In deze disclaimer staat uitgelegd dat we een privacy protocol hebben en er voor zorgen dat de door u verstrekte gegevens alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze aan ons verstrekt zijn of door ons verzameld zijn.

AVG geldt ook voor fotografen
Als krant willen we midden in de samenleving van Son en Breugel staan. Met actuele verhalen, een kleurrijke vormgeving en pakkende foto's over de evenementen die in ons dorp plaatsvinden. Maar de AVG geldt ook voor onze fotograaf en zijn mooie fotorapportages. Foto's waarop vaak de deelnemers aan de vele evenementen van ons dorp vereeuwigd worden en uitgebreid gepubliceerd worden op onze online krant.

In de nieuwe wet is een foto van een persoon een persoonsgegeven en moet voor gebruik betrokkene toestemming geven. Bijna alles wat onze fotograaf met de foto doet, bijvoorbeeld opslaan op zijn computer of in de cloud, het plaatsen in onze krant of online fotorapportages, geldt als een verwerking van persoonsgegevens, waarvoor de regels van de AVG gelden. De AVG geldt niet als de persoon op de foto niet direct of indirect identificeerbaar is. Maar de nieuwe regels leiden hier en daar tot flinke AVG-stress.

Voetbalclubs die de administratie niet op orde hadden, vreesden torenhoge boetes, scholen konden niet zomaar alle geslaagden in het zonnetje zetten, kerken vragen zich af of ze wel voor zieken mogen bidden; wordt de privacy van een zieke dan niet aangetast?

Bij de fietsvierdaagse van Stiphout had men zelfs drie maanden nodig om het evenement 'AVG-proof' te maken en onze fotograaf durft niet zomaar een foto van de kinderspeelweek te publiceren. "We kunnen moeilijk elk kind of ouder/verzorger om toestemming vragen." Een zwart balkje voor de ogen geeft niet een vrolijk beeld, in onze krant.

Zijn we niet te ver doorgeschoten?
Onze privacy moet natuurlijk gewaarborgd zijn en blijven. De wetgeving is mijns inziens bedoeld voor grote techbedrijven als Google en Facebook, die het misbruiken van persoonsgegevens als businessmodel hebben. Maar de AVG lijkt toch 'overkill' voor een lokale ZZP-er; we moeten er niet in doorslaan.

Het doet mij denken aan tegengestelde belangen, zoals een keukenvloer in een professionele keuken. Volgens de Arbowet moet de vloer geribbeld zijn, zodat medewerkers niet uitglijden en zich verwonden. Volgens de hygiënevoorschriften moet diezelfde vloer glad zijn, anders kun je de vloer en dus de keuken niet schoon maken en houden. Dat kan namelijk weer gezondheidsklachten bij de gasten veroorzaken.

Het zijn vast ijverige ambtenaren in Brussel die al deze regels verzinnen en adviesbureaus spinnen er garen bij. Maar waar is het vertrouwen op het boerenverstand en oprechtheid van de gewone man?

'Wil je niet op de foto? Zet dan rode stip op je voorhoofd'
Op twitter lezen we in een verhaal van Victor Schildkamp: "Zet een rode stip op je voorhoofd. Het is geen grap, het is een manier om aan de nieuwe privacywetgeving te voldoen." Organisatiebureau H&L uit Haarlem zegt op evenementen bij de entree tegen alle gasten: "Er worden hier foto's gemaakt, wilt u daar écht niet op, zet dan een rode stip op uw voorhoofd. Ja, hoe moet ik het anders doen,'' zegt Henny Leeflang van H&L.

"Ik kan moeilijk 70.000 mensen vragen of we ze op de foto mogen zetten. Dus ik dacht: hoe herken je mensen die echt níet willen? Zet een stip op je hoofd.'' Geen rode stift op zak? Een stip van rode lippenstift voldoet prima. Vandaar dat we als SonenBreugelKrant overwegen om bij evenementen lippenstift uit te delen, zodat men hun keuze duidelijk kan maken. De AVG lijkt mij op overdreven wetgeving, opgesteld door ambtenaren die het gevoel met de realiteit kwijt zijn.