Afbeelding
Foto: OVE

OVE netwerkbijeenkomst niet op Ekkersrijt, maar in 's-Hertogenbosch

Algemeen

Son en Breugel/'s-Hertogenbosch - En wel in het Provinciehuis Noord-Brabant, u kent het wellicht wel; het grote, grijze gebouw aan de A2! Ruim 25 ondernemers van de OVE twaren vrijdag 7 september te gast bij de Commissaris van de Koning, ze kregen een rondleiding die startte op het hoogste punt: etage 23! De OVE is ook 'diep' gegaan: de atoomkelder van het Provinciehuis werd eveneens bezocht, het was een reis terug in de tijd. Prachtig om te zien hoe de jaren '60-'70 hier bewaard zijn gebleven en we ons een voorstelling hebben kunnen maken over 'hoe te handelen in die tijd bij een crisis'. Deze atoombunker is gebouwd in de tijd van de 'koude oorlog'. Voordat de OVE deze indrukwekkende rondleiding kreeg, werd de groep zeer warm onthaald met koffie/thee en een uitleg, inclusief korte film, door een van de provincie medewerkers.

Een kijkje in de raadszaal
Daarna was het woord aan Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Hij nam de aanwezigen mee in wat er allemaal wordt besproken in de raadzaal van het provinciehuis. Zo konden ze zelf ervaren hoe het is om in deze raadzaal te zitten, inclusief de interruptie microfoon. Alle provinciale beleidsvraagstukken worden minimaal één keer per maand door de diverse partijen besproken en er wordt levendig over gedebatteerd. Noord-Brabant staat bekend als 'kennisregio' en daarom is het bedrijfsleven een zeer belangrijk onderdeel binnen deze debatten en de toekomstvisie hierop. Omdat economie ook altijd gepaard gaat met 'bereikbaarheid' is dit tevens een belangrijk terugkerend onderwerp in alle beslissingen die genomen worden voor onze provincie. Natuurlijk kunnen mensen alleen maar goed functioneren, wonen en werken, als ook natuur en cultuur gewaardeerd worden. Daarom worden altijd alle besluiten ook getoetst aan deze Brabantse waardes
.
Vraag en antwoord
Er was ook alle ruimte voor de aanwezige ondernemers om vragen te stellen over wat hen bezig hield. Amanda Schiltmans, van Q-Studio en tevens voorzitter van Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ), maakte graag gebruik van deze gelegenheid om haar zorgen over het snel vergrijzende Son en Breugel te delen met de heer Van de Donk. Stichting SOJ zet zich in om betaalbaar wonen, huur en koop, voor jongvolwassenen mogelijk te maken in de regio en de ambitieuze ideeën van de stichting werden kort gedeeld, waarbij de Commissaris zeer enthousiast regeerde en aangaf de ideeën graag te ontvangen om dit intern te gaan bespreken.

Ook was er een vraag van een van de aanwezigen over 'De Ruit' rond Eindhoven/Nuenen/Helmond. Bereikbaarheid en korte reistijden zijn voor ondernemers van groot belang. Met de toenemende drukte en daarmee langere reistijden, ontstaat er in de regio Eindhoven een uitdaging op dit gebied. De vraag was dan ook wat de provincie hier aan doet, en gaat doen. De heer Van de Donk gaf aan dat er soms belangen 'botsen' en dat daarom ontwikkelen niet zo verlopen als dat er wellicht door iedereen gewenst is. Hij geeft aan dat mobiliteit een van de terugkerende onderwerpen zijn op de provincie agenda en dat hierover nog veel besproken moet worden.

Er was nog ruimte voor één vraag en deze kwam van Roel Greve, van Koop Kantoormeubilair en Inrichtingen. Hij was vooral geïnteresseerd welke beslissingen nu hier genomen worden en welke er nu precies bij de gemeente liggen. Duidelijk werd dat strategische keuzes genomen worden bij de provincie en gemeentes dit op het lokaal niveau doen.

De Commissaris van de Koning werd vervolgens opgehaald voor zijn volgende vergadering, het was tijd voor een groepsfoto! Dit markeerde het eind van een interessante en informatieve bijeenkomst.

Afbeelding
Afbeelding