Afbeelding
Foto: Vliegbasis Eindhoven

Oefening in teken van 74e herdenking van operatie Market Garden

Algemeen

Son en Breugel - Meer dan 750 parachutisten uit 7 verschillende landen springen zaterdag 22 september uit verschillende transportvliegtuigen boven de Ginkelse Heide in Arnhem. Al vanaf woensdag zullen deze zogenoemde 'paratroopers' in drie vluchten per dag sprongen uitvoeren. Vliegbasis Eindhoven combineert hiermee een grootschalige oefening met de 74e herdenking van operatie Market Garden.

De oefening wordt geleid door het 336 squadron van Vliegbasis Eindhoven. Twee C-130 Hercules transportvliegtuigen van dit squadron spelen een grote rol in deze oefening. Daarnaast worden vliegtuigen van dit type ingezet uit België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Polen levert een C-295, Duitsland een C-145. De parachutisten worden vanaf vliegbasis Eindhoven verplaatst naar de dropzone op de Ginkelse Heide. Personeel van de vliegbasis levert daarnaast ook ondersteuning door de vliegtuigen te voorzien van brandstof, het stallen van de vliegtuigen en het inladen van de parachutisten. 
Operatie Market Garden 

Op 17 september 1944 begon de grote luchtlandingsoperatie Market Garden die tot doel had Nederland te heroveren op de Duitsers en door te stoten naar het Ruhrgebied. Tijdens deze operatie landden 2000 parachutisten op de Ginkelse Heide in de buurt van Ede. Deze militairen, afkomstig uit Groot Brittannië en Polen, hadden tot taak de landingszones veilig te stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren. De brug was cruciaal voor de verdere doortocht naar Noord-Nederland en Duitsland. Vandaag de dag verzorgen de ' Rode Baretten'  van de 11 Luchtmobiele Brigade in samenwerking met het Defensie Helikopter Commando en het Eindhovense 336 squadron Nederlandse luchtlandingsoperaties.