Afbeelding

Stichting 2109 probeert (h)erkenning voor dementie te verkrijgen

Algemeen

Son en Breugel - Mensen met een zichtbare handicap of beperking worden veelal direct herkend en krijgen hierdoor begrip en waar nodig hulp en ondersteuning. Dementie is meestal niet zichtbaar aan de buitenkant, maar beperkingen zijn wel degelijk aanwezig. Mensen met dementie schamen zich vaak en praten niet gemakkelijk over hun ziekte, wat vaak voor onbegrip zorgt en hun kwetsbaarheid vergroot.

Dementie, je ziet het niet aan de buitenkant
DeMooisonenBreugelKrant praat hierover met Simone den Uijl, oprichtster en voorzitster van de stichting 2109. Simone vertelt: "Ruim 25 jaar geleden had ik mijn eerste werkervaring met mensen met dementie. Vanuit mijn opgedane ervaring is het idee ontstaan achter Stichting 2109. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met iemand in zijn omgeving die dementie heeft. Eén van de bekende vormen van dementie is de ziekte van Alzheimer. 2109 staat voor 21 september en die datum is uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag, vandaar de naam Stichting 2109."

Taboe en schaamte rond dementie doorbreken
Simone vervolgt haar verhaal: "Er ligt een zware taak bij de mantelzorgers, zij vinden het vaak moeilijk om over dementie te praten. Dementie is een ziekte die nog steeds omgeven is met een taboe en dat bemoeilijkt de acceptatie. Stichting 2109 wil dit taboe en de schaamte dan ook doorbreken. We willen de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving verbeteren door dementie herkenbaar te maken via het beeldmerk van Stichting 2109."

Speldje maakt mensen herkenbaar
"Het (h)erkenbaar maken van mensen met dementie door middel van het dragen van het speldje van Stichting 2109 is één van de manieren waarop de stichting dit wil bereiken. Op dit speldje staat het beeldmerk van de stichting en in elk speldje is een persoonlijke code gegraveerd, zodat de drager van het speldje traceerbaar is. Hiervoor is een noodnummer beschikbaar. Via dit noodnummer kan de stichting contact opnemen met de contactpersoon van de drager van het speldje."

2109 nationale stichting
Simone: "Nederland telt 256.000 mensen met dementie. Gezien de snelle toename van het aantal mensen met dementie zal deze aandacht ook hard nodig zijn. Wereldwijd krijgt iedere zeven seconden iemand de diagnose dementie. Om deze voorlichting ook vorm en inhoud te kunnen geven, is het wel noodzakelijk dat mensen met dementie herkend kunnen worden, want hun beperking is aan de buitenkant niet zichtbaar. We geven daartoe voorlichting door heel Nederland. We proberen het beeldmerk een begrip te laten worden, zodat iedereen dementie herkend en kan erkennen. We doen dat door samen te werken met ondernemers, winkeliers, verenigingen en clubs door hen voorlichting te geven, om zo mensen met dementie te kunnen herkennen en erkennen door middel van het beeldmerk.
Belangstellenden kunnen het speldje bestellen via onze website, door het aanvraagformulier in te vullen. Dit beeldmerk voor (H)erkenning voor dementie kost €14,95, exclusief btw."

Meer info: https://www.2109.nl.

Afbeelding
Afbeelding