Ali Al Aubaidi (rechts) aan het werk
Ali Al Aubaidi (rechts) aan het werk Foto: Wil Feijen

Jongerenwerk begeleidt jongeren naar volwassenheid

Human Interest

Son en Breugel - Het is soms een moeilijke reis, van jeugd naar volwassenheid. Een weg die wij allemaal af moeten leggen, een weg ook die soms obstakels kent. Gelukkig hebben we ouders en familie die ons kunnen ondersteunen, soms is er iets meer nodig. Dan komen de jongerenwerkers van de LEV groep in beeld, zoals Ali Al Zubaidi.

Door: Luc van de Wiel
Foto: Wil Feijen

Chill Out
In het wijkgebouw Braecklant, aan de Amerikalaan 2 in Son is de jongerensoos 'Chill Out' gevestigd. Daar kunnen jongeren samen met de jongerenwerkers gamen. Tijdens het spelen knopen Ali en zijn collega's een gesprek aan met de jongeren, om te zien hoe het met ze gaat.

'Bij mensen bestaat misschien het beeld dat alleen probleemjongeren komen naar de Chill out', zegt Ali. Verreweg de meeste jongeren hebben geen problemen, van degenen die wel aangeven een probleem ergens mee te hebben is het in de meeste gevallen niet erger dan ruzie met broer/zus/vader of moeder. Iets wat met een goed gesprek een eind uit de wereld is. Jongeren met een serieus probleem op school of thuis zijn toch meer de uitzondering, voor Ali en zijn collega's gaat het erom die gevallen te signaleren.

'Dat betekent niet dat we meteen in actie komen', geeft Ali aan. Eerst wordt een aantal gesprekken gevoerd, tijdens het gamen of een spelletje pool of iets dergelijks. Soms volgt er een appje of belletje, gewoon om te informeren hoe het gaat. De eerste prioriteit is een vertrouwensband kweken, om de jongeren te laten voelen dat ze kunnen delen wat ze kwijt willen. Pas als de jongere zelf aangeeft hulp nodig te hebben, wordt er iets mee gedaan.

Jongeren weten zelf goed wat het probleem is
'Jongeren weten vaak zelf heel goed wat het probleem is, en waar ze hulp nodig hebben', zegt Ali. Zo was er een jongen die was blijven zitten in de laatste klas van de MAVO. Het jaar erop waren zijn cijfers nog steeds slecht, hij had moeite met leren en huiswerk maken etc. Hij was niet echt gemotiveerd en gaf aan iemand nodig te hebben die hem een duwtje in de rug zou geven. Om hem te motiveren om te leren en zijn huiswerk te maken.

Ali stelde hem voor deel te nemen aan 'match-mentor', waarbij hij dus een mentor aangewezen zou krijgen. In overleg met de jongen zijn de ouders bij het verhaal betrokken, zijn moeder beloofde twee keer per week te informeren hoe het stond met zijn huiswerk. Dat deden zijn ouders voorheen niet, hij had er wel behoefte aan.

De uitwerking was boven verwachting goed, zijn cijfers gingen enorm vooruit. Inmiddels is hij geslaagd voor de MAVO en begonnen aan een BBL-opleiding, waarbij hij vier dagen in de week praktijk heeft en één dag les. Hij heeft een opleiding gekozen die hij leuk vindt, begeleiding heeft hij niet meer nodig. Al informeert Ali nog regelmatig hoe het gaat!

Begeleiden naar volwassenheid
Het is het doel van de jongerenwerkers van de LEV groep om jongeren te begeleiden naar volwassenheid en er voor te zorgen dat ze goed kunnen functioneren in onze maatschappij. Ze gaan daarbij uit van de leefwereld van de jongeren, de jongerenwerkers leggen contact met ze op straat, op school, in speeltuinen en op andere plekken waar jongeren samen komen, zoals de Chill Out.

De persoonlijke en sociale ontwikkeling van de jongeren wordt zoveel mogelijk gestimuleerd, bijvoorbeeld door talentontwikkeling, hulp bij persoonlijke of sociale problemen, vinden van positieve vormen van vrijetijdsbesteding. Ze proberen ook de jongeren actief deel te laten nemen aan de samenleving en ze een toekomstperspectief te geven.

Bovenal willen de jongerenwerkers zoals Ali vroegtijdig signaleren als iets niet naar wens verloopt, door dichtbij en benaderbaar te zijn lukt dat ook regelmatig. Zo kan voorkomen worden dat dure, specialistische hulp onnodig ingeschakeld wordt. Door tijdig te signaleren en een vertrouwensband te kweken kunnen de jongeren altijd bij iemand terecht en wordt voorkomen dat een klein probleem uitgroeit tot iets groots. Als het nodig is, halen de jongerewerkers de juiste persoon erbij, zoals vrienden, familie of een professionele hulpverlener. Voorkomen is beter dan genezen, zoals het genoemde voorbeeld ook bewijst.