Een inspirerende avond
Een inspirerende avond Foto: Wil Feijen

Samenwerken en verbinden

Algemeen

Son en Breugel - De Kaart van Son en Breugel, misschien heeft u ervan gehoord. Het is een stichting, opgericht in oktober 2013, die als doel heeft het in kaart brengen van therapeuten, coaches en zorgverleners in Son en Breugel. De bedoeling is om de zorg toegankelijker te maken door samen te werken en waar nodig door te verwijzen naar andere professionals. 

Door: Luc van de Wiel
Foto's: Wil Feijen


Om dat te kunnen bereiken, organiseert de stichting regelmatig een bijeenkomst, zodat leden kennis kunnen maken met elkaar. Donderdagavond was er zo'n bijeenkomst, in de Boerderij. Voorzitter Marjon van der Kraan en penningmeester Yvonne Brouwer heetten iedereen welkom, en voorzagen ze van een welkomstdrankje. 
Een knus groepje van zo'n 20 leden had zich verzameld, in een gezellige sfeer konden ze kennis maken met nieuwe mensen, of een eerdere kennismaking hernieuwen. Marjon van der Kraan hield een welkomstwoord, waarin ze het belang van samenwerking benadrukte. Niet alleen in de zin dat de zorg in ons dorp toegankelijker wordt doordat therapeuten en coaches op één site te vinden zijn. Maar ook in de zin dat ze naar elkaar door kunnen verwijzen en op andere manieren elkaar met raad of daad bij kunnen staan.

De Kaart zoekt samenwerkingsverbanden, maar niet alleen binnen de eigen organisatie. Zo is contact gelegd met Sander Brugmans, de programma coördinator veerkracht. Sander is bezig met de 'Sociale Kaart', deze moet zichtbaar maken waar inwoners zich kunnen melden met sociale-, zorg-, werk- en inkomensvraagstukken.
Hoofdmoot van de avond was een presentatie van Jessica van Strien over de mens die alsmaar meer stress en druk ervaart doordat we van alles moeten en willen. Volgens Jessica zou het goed zijn ook eens de tijd uit het oog te verliezen, en gewoon te genieten van waar we mee bezig zijn. Het doel is daar een balans tussen te vinden, een netwerkavond als deze kan hier ook aan bijdragen. .

Vervolgens werden de deelnemers in vier groepen van vijf personen verdeeld, om in drie rondes in wisselende samenstelling een viertal vragen te bespreken: wat betekent samenwerking voor jou, wat kom je brengen naar deze bijeenkomst, wat kom je halen en wat houd je tegen om samenwerking aan te gaan.
De wisselende samenwerking was een gelegenheid nader kennis te maken, in de meeste gevallen vond er eerst een voorstelrondje plaats. Daarna werden in ronde 1 de eerste twee vragen besproken, in ronde 2 de overige twee en in de laatste ronde werd de deelnemers gevraagd te kijken wat de rode draad was in de voorgaande rondes.
Iedere groep vaardigde één persoon af om hun conclusies te presenteren, de tendens was dat de meeste groepen behoefte hadden aan nieuwe vormen van samenwerking, zoals subgroepen gericht op specifieke soorten therapie of juist op specifieke klachten. Of gewoon regelmatig samen te komen om bij te praten en/of te wandelen.

Het was niet alleen voor de deelnemers een inspirerende avond, voor uw verslaggever ook. De Kaart doet meer dan alleen de coaches en therapeuten uit Son en Breugel bij elkaar brengen, ze doet ook alle moeite om zichzelf op de kaart te zetten zodat de inwoners van Son en Breugel de juiste coach of therapeut kunnen vinden. Iemand die aansluit bij hun hulpvraag of behoefte.
De Kaart is een uniek initiatief, dat navolging verdient. Mocht u op zoek zijn naar een coach of therapeut, neem dan een kijkje op www.dekaart.net en zoek degene die bij u past. Mocht u zelf coach of therapeut zijn en nog geen lid zijn, sluit u aan! U kunt mailen naar info@dekaart.net.
 

Een inspirerende avond
Een inspirerende avond
Een inspirerende avond
Een inspirerende avond
Een inspirerende avond
Een inspirerende avond
Een inspirerende avond
Een inspirerende avond
Een inspirerende avond
Een inspirerende avond