Afbeelding

Uitkomst onderzoek woningmarkt Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Onlangs hebben inwoners van Son en Breugel een enquête van TipMooiSonenBreugel in kunnen vullen over de status van de woningmarkt in onze gemeente.

De vraag die gesteld werd was: De woningmarkt staat onder druk. Bij koophuizen zijn de verkoopprijzen nog steeds aan het stijgen en een betaalbaar huurhuis vinden is voor velen een hele opgave. Hoe groot is het probleem in Son en Breugel en wat zou er anders kunnen?

Allereest blijkt dat 74% van de respondenten in een koopwoning woont. Doorslaggevend bij de keuze van de woning was met name de locatie of ligging van het huis (81%) en de huur- of koopprijs (76%).

Op de vraag wat men vindt van het koopwoningaanbod in onze gemeente, antwoordde 28% dat het aanbod slecht is, het beleid is volgens deze mensen teveel op senioren gericht. Voor starters is het moeilijk aan een woning te komen. 26% vindt het aanbod voldoende, 19% had geen idee wat het aanbod is.

Volgens de respondenten moeten er vooral sociale huurwoningen met een maximale kale huurprijs van € 710,68 (de huursubsidie grens) en koopwoningen tot € 150.000 of tussen de € 150.000 en € 300.000. Met andere woorden: betaalbare woningen om enerzijds de doorstroming van senioren te bevorderen en anderzijds starters de gelegenheid te geven de woningmarkt te betreden.

Uit de enquête blijkt dat 57% van mening is dat in het centra van Son en Breugel teveel senioren wonen, waardoor er geen goede mix van jong en oud is qua bewoning. Hierdoor kunnen maatschappelijke problemen als eenzaamheid, gebrek aan digivaardigheid e.d. minder goed opgevangen worden, jongeren maken de samenleving bovendien levendiger.

Het plaatsen van tijdelijke woonunits voor jongeren wordt echter door 41% niet als oplossing gezien. Vooral vanwege de omvang van het probleem, de vrees bestaat dat deze tijdelijke woonunits niet zo tijdelijk zouden blijken te zijn. Ook vindt men het geen wenselijke woonomgeving.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding