Het bestuur: Peter Bergman, Aschwin Balk, Marc Verrijth, Camille Appels. Niet op de foto: Willem Wennekes en Ted Verouden. Foto: Wil Feijen
Het bestuur: Peter Bergman, Aschwin Balk, Marc Verrijth, Camille Appels. Niet op de foto: Willem Wennekes en Ted Verouden. Foto: Wil Feijen Foto: Wil Feijen

IJsfeest blijft vernieuwen

Algemeen

Son en Breugel - De winter komt met Het IJsfeest weer naar de kern van Son en Breugel. Van vrijdag 14 december 15:00 uur tot en met zondag 6 januari 18:00 uur is het ijspret in het dorp. Op 5 december is al gestart met de opbouwwerkzaamheden en ruim een maand later op donderdag 10 januari gaat letterlijk de bezemwagen over het plein.

In de winterperiode wil Het IJsfeest de verbindingsplaats zijn voor de gemeenschap van Son en Breugel. Daarom is het programma ook dit jaar verder uitgebreid.

Aanpassingen en vernieuwingen
De allerbelangrijkste wijziging die dit jaar gerealiseerd is komt de gemeente toe. In overleg met het bestuur van Stichting IJsfeest is dit jaar een voorziening aangelegd waardoor Het IJsfeest volledig op groene stroom de ijsbaan kan koelen en de horeca kan verwarmen. Omdat Het IJsfeest hiervoor zoveel vermogen nodig heeft waren bestaande voorzieningen niet voldoende.

Naast de stroomvoorziening zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd die voortkomen uit de feedback die het bestuur uit de vorige editie heeft meegenomen. Zo wordt onder meer een luifel geplaatst waar vrijwilligers bij regen droog kunnen staan. En is bijvoorbeeld de indeling van de kaartverkoop en schaatsverhuur omgegooid zodat men meer betrokken is bij Het IJsfeest.

Curlen met vrienden, collega's of familie!
Dit jaar ligt er, los van de schaatsbaan, ook een Curlingbaan (officieel ijsstockschieten) op het kerkplein. Hier kunnen drieënhalve week bedrijven, vriendengroepen of families in competitievorm of gewoon voor de fun het tegen elkaar opnemen. Het is de enige baan in de regio Eindhoven waar zo lang achter elkaar gespeeld kan worden.

Er hebben zich al diverse bedrijven en groepen gemeld die een potje komen spelen. Ook de gemeente is van de partij. Burgemeester en Wethouders komen samen met de raad strijden wie het beste de stenen in de buurt van de puck kan krijgen. We merken dat het Curlen echt al gaat leven in het dorp.

Vorig jaar heeft Stichting IJsfeest de horeca exploitatie voor het eerst zelf uitgevoerd. Na het ijsfeest van afgelopen jaar is besloten een aparte bestuursfunctie te creëren waardoor de horeca nu volledig onder aansturing van het bestuur is. Stichting IJsfeest is genoodzaakt om dit jaar zelf voor de food verkoop te verzorgen omdat ondernemers uit het dorp geen mogelijkheid zien drieënhalve week op Het IJsfeest te staan. Dat betekent dit jaar niet continu friet maar wel pannenkoeken, poffertjes, snacks, en diverse lunchgerechten. Ook traditionele winterkost zal onderdeel zijn van de kaart. Daarnaast zijn op verschillende dagen Keurslager Schutjes en Spierbal on Tour aanwezig op Het IJsfeest.

Dit jaar zijn in overleg met de gemeente de openingstijden van de horeca in de weekenden verlengd. Hierdoor is het mogelijk om nieuwe programma onderdelen te realiseren. Zo is er op vrijdag 21 december een Bingo avond en precies een week later, de 28e december, een Pubquiz. In het programmaoverzicht zie je nog veel meer over de activiteiten in de horeca zoals Ons Dorp Live, De Santa run, De Amsterdamse avond en een optreden van Old Grey & Restless.

Zorgen
Het bestuur prijst zich gelukkig met een groeiende groep van ondernemers die Het IJsfeest ondersteunen. Het is ieder jaar een enorme uitdaging de begroting van het feest rond te krijgen. Daarom is het niet alleen een wenselijke, maar ook een noodzakelijke ontwikkeling. Omdat het bestuur graag haar dankbaarheid aan deze ondernemers wil tonen is zij vorig jaar gestart met het organiseren van een avond die exclusief voor sponsoren is. Deze vindt plaats op donderdag 3 januari. Naast een hapje en een drankje zal op deze avond een speciale artiest optreden. Wie dat is blijft tot het laatste moment een verrassing. Wel kunnen wel verklappen dat het de komst van iedere sponsor meer dan waard maakt.

Hoewel het enthousiasme van sponsoren toeneemt maakt het bestuur zich zorgen over het aantal vrijwilligers. Al jaren kan Het IJsfeest terugvallen op een vaste groep vrijwilligers. Daarnaast is er ieder jaar gelukkig ook nieuw bloed te verwelkomen. Wat alleen opvalt is dat juist de groep ouders van schaatsende kinderen achter blijft. En dat is jammer. Tenslotte genieten jullie kinderen het meeste van het feest. Het bestuur sluit niet uit dat als zich onvoldoende nieuwe vrijwilligers aanmelden Het IJsfeest geen lang bestaansrecht meer heeft. Het gaat er niet om dat iemand altijd veel diensten moet draaien. Maar hier geldt wel, 'vele handen maken licht werk'.

Naast alle sponsoren wil ik de vrijwilligers en het bestuur enorm bedanken voor de samenwerking dit jaar. Alleen samen kunnen we dit prachtige evenement voor het dorp mogelijk maken. Graag maak ik nog even van de gelegenheid gebruik om te melden dat we in het bestuur nog op zoek zijn naar een lid voor de portefeuille Marketing en Communicatie. Dus heb je interesse om de organisatie van Het IJsfeest mee vorm te geven, meld je dan even bij een van de bestuurleden of stuur een berichtje naar info@ijsfeestsonenbreugel.nl

Wij wensen iedereen veel ijspret toe!

Namens het bestuur, Camille Appels
Voorzitter Stichting IJsfeest

Afbeelding
Algemeen 21 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 21 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen gisteren Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella