Afbeelding
Foto: Joop de Haas

Een winter uitje voor bewoners van Berkenstaete

Algemeen

Onder zeer winterse omstandigheden gingen de bewoners van Berkenstaete er met de Vrienden op dinsdag 22 januari weer eens op uit. Tegen de middag begon het lichtjes te sneeuwen, waardoor het toch nog even spannend werd.

Een enkele bewoner vreesde dat de zo lang verwachtte gezellige middag bij De Zwaan 'in de sneeuw' zou vallen en niet kon doorgaan. Velen gaven aan graag de rit door het witte landschap echt wel te willen meemaken. Ze hadden al zo lang geen sneeuw gezien, laat staan echte sneeuwvlokjes gevoeld. Na het succesvolle jubileumjaar 2018, vanwege het 10-jarig bestaan van de Vrienden van Berkenstaete, stond er voor 2019 de eerste activiteit op het programma. Gezien de doelstelling om bewoners er zoveel mogelijk op uit te laten gaan, werd besloten om toch vooral door te zetten!

Sneeuwkettingen op bussen, auto's, rolstoelen en rollators bleken niet nodig. Met behulp van twee taxibussen van Werotax, een heuse VIP-bus en maar liefst zeven particuliere personenauto's gingen 36 bewoners en bijna evenzoveel begeleiders op weg naar Café-Restaurant De Zwaan. Bij het in- en uitstappen genoot menigeen van enkele 'witte sneeuwvlokken op de veelal grijze lokken'. Een regenkapje werd her en der even omgedaan om de voor deze gelegenheid zorgvuldig gepermanente haartjes voor (water)schade te behoeden. Aan alles was gedacht. Met de nodige plu's en de vele begeleidende handen kwam eenieder droog en vooral veilig binnen. Daar was het lekker warm en al snel werden de aanwezigen getrakteerd op een heerlijk kopje koffie met lekkers.

"Wat goed is hoef je niet ver te gaan halen", zo hadden de Vrienden al eerder bedacht; de huiskamer van Son is perfect voor een gezellig samenzijn. Het is geen lange reis en je bent toch even buiten de deur. Rob des Bouvrie was aanwezig met zijn trouwe vriend de accordeon en moeiteloos vlogen de evergreens zoals 'Que Sera Sera' , 'Muss I Denn' en 'Tulpen uit Amsterdam', 'Spring maar achterop' door de zaal; de zangtalenten hadden een drukke middag. Kortom, een prima sfeertje.

Een kleurrijke verrassing was het creatieve optreden van Ineke van Uden met Marion Roovers. Zij beiden waren enige tijd geleden enthousiast met ballonnen aan de slag gegaan. Dat werd nu met de bewoners van Berkenstaete (onder hoge druk) in de praktijk gebracht. Elke tafel werd nadrukkelijk bij dit handwerk betrokken. Kleurrijke bloemenboeketten verschenen alras op elke tafel. Tussendoor ook nog even een giraf, papagaai, poes of teckel. De meters ballonnen, per boeket zeker 3 meter, vlogen er doorheen. Af en toe een harde knal als er toch eentje kapot ging, met als voordeel dat iedereen weer bij 'de les' was.

Dat je 'nooit te oud bent om te leren', bleek ook hier weer eens; menigeen nam zelf een ballon en het blaasapparaat ter hand en ging aan de slag, onder deskundige begeleiding van Ineke en Marion. Tussendoor nog even tijd voor een drankje, zoals een advocaatje met sneeuwwitte slagroom. En zo vlogen de gezellige uurtjes voorbij. De kunstwerkjes stonden op elke tafel keurig geschikt in een tijdelijke vaas; het mocht allemaal mee naar Berkenstaete. "Wel schuin aansnijden en in lauw water zetten", grapte deze en gene.

De middag werd zo toch een bijzonder geslaagd geheel, juist en vooral door het winterse tafereel.