Het boerenbruidspaar Anouk Kuijpers en Robin Jansen (rechts) met Wa'n Klank
Het boerenbruidspaar Anouk Kuijpers en Robin Jansen (rechts) met Wa'n Klank Foto: Wil Feijen

Boerenbruiloft een feest voor jong en oud

Algemeen

Son en Breugel - In het donker loopt de redacteur over een verlaten weg in Breugel. Op zoek naar het adres waar hij het boerenbruidspaar van Son en Breugel 2019 zal ontmoeten.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

De ontmoeting
De ontmoeting zou tijdens de repetitie van Wa'n Klank zijn, op een voor hem onbekende locatie. De straat heeft hij snel gevonden maar welk nummer was het ook alweer? Dan klinkt er muziek 'hé gade mee' vanuit de duisternis, dat moet Wa'n Klank zijn. De redacteur volgt het geluid, opent de deur en daar staan Anouk Kuijpers en Robin Jansen, het jonge boerenbruidspaar van 2019. Nadat Anouk en Robin de bandleden volgens oud gebruik hebben voorzien van een drankje, nemen zij even de tijd voor het interview, het gesprek dat eindigt met een verrassing, zo blijkt later.

Gezin
Anouk is 28 jaar en vormt met Robin (36 jaar) al zeven jaar een paar, hun geluk werd twee jaar geleden bekroond met de geboorte van hun dochter Riene. Anouk is de dochter van Harry en Joke Kuijpers en Robin is het werk van Jan en Trudie Jansen.

Bekend
Het dorpse sociale leven zit Anouk en Robin in het bloed. Robin is al jaren lid van het Sint Catharina Gilde en scouting maar ook één van de elf van de Raad van Elf bij de Krutjesrapers. Anouk was jarenlang een actieve wagenbouwer voor de optocht en fanatiek lid van de Bierbubbels en de zultkoppen. Elk jaar zien honderden mensen haar werk tijdens carnaval. Samen met een mooi team werkt zij aan het ontwerpen van het decor van de Prins in de feesttent.

Onecht wel, echt niet
In dezelfde tent hebben zij elkaar ook ontmoet, met een gesprekje aan de statafel begon hun romance. Nu zeven jaar verder en een hele lieve dochter rijker zijn ze nog niet in het echt getrouwd. Wie weet zal de onechtelijke verbintenis straks als boerenbruidspaar lijden tot een wettelijke verbintenis van dit leuke paar.

Wijziging traditie
Sinds vorig jaar is er veel veranderd aan het traditionele feest van het boerenbruidspaar. Vanaf toen was er nog maar één bruidspaar voor heel Son en Breugel en werd de oude traditie wat opgefrist met behoud van de oude waardevolle elementen die jaren een succes en een traditie waren. Terugkijkend op de eerste editie 'nieuwe stijl' boerenbruiloft Son en Breugel, kan de organisatie niet anders dan tevreden zijn. De nieuwe locatie en ook de keuze voor één bruidspaar bleek een succes. Er werden, zoals gezegd, nieuwe elementen toegevoegd, maar met respect naar het verleden.

Jong bruidspaar
Anouk en Robin zijn, net als het boerenbruidpaar Ted en Vera van vorig jaar, een relatief jong boerenbruidspaar. Een bewuste keuze, of niet het heeft natuurlijk wel tot gevolg dat er een wat jonger publiek deelneemt aan het feest. Maar ook jong en oud blijken in dit geval prima samen te kunnen feesten.

Nieuwe elementen
Naast veel oude elementen van de traditionele boerenbruiloft in Son en Breugel voegt het bruidspaar dit jaar enkele nieuwe en bijzondere elementen toe. Zo zal de kar van het bruidspaar worden voortgetrokken door een tractor, een bijzondere in dit geval. Het is de geheel gerestaureerde tractor van de vader van Anouk, Harrie Kuijpers die in 1992 is overleden. De tractor is zelfs versnelt gerestaureerd speciaal voor deze gelegenheid en is een maand later de blikvanger tijdens de open dag van de firma Kuijpers.

Middelpunt
Tijdens de verbintenis in het onecht zal er op het Pieter Breugelplein ook een Disjockey aanwezig zijn. "Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan zullen we maar zeggen", geven Anouk en Robin aan. Anouk en Robin zijn straks tijdens de boerenbruiloft, samen met hun dochter, het middelpunt van een oude traditie in een wat moderner jonger jasje maar voorzien van een mooi oud sausje. Net als vroeger heerlijk eten, drinken en feesten met een geschiedenis en een toekomst. En de toekomst krijgt een mooie wending als Anouk laat weten zwanger te zijn. Met dit paar komt het in het echt en onecht wel goed.

Feliciteren
Wilt u straks het paar feliciteren met het huwelijk en of het feit dat Riene er een broertje of zusje bij krijgt, dan bent u welkom in feest café De Bongerd op dinsdag 5 maart.

Het programma
De boerenbruiloft in feestcafé De Bongerd start om 11.30 uur met een koffietafel, er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Deze zijn te koop bij de Bongerd in Breugel. Volwassenen € 13,00 per persoon en € 5,00 voor kinderen die gebruik willen maken van het speciale kindermenu. Tijdens de koffietafel zal het echtpaar in de onecht worden verbonden door pastoor Harm Vermeulen.

Om 13.30 uur arriveert het boerenbruidspaar op het Pieter Brueghelplein waar Prins Jarno het paar in de onecht verbindt in het bijzijn van heel Krutjesgat. Daar zal ook weer een ludieke kruiwagenrace van start gaan.

Rond de klok van 15.00 uur begint de receptie van het paar in feestcafé de Bongerd waar eenieder het paar kan komen feliciteren. De bedoeling is dat gasten de felicitaties over komen brengen met 'unne krommen errum' zoals men gewend is vanuit het verleden. Het feest eindigt rond 21.00 uur.

Als u voor de volgende jaren graag een uitnodiging wilt ontvangen voor de koffietafel van de boerenbruiloft, stuur dan uw naam, adres en e-mailadres naar boerenbruiloft-krutjesgat@hotmail.com.