Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Oplossing aanbod nieuwe huurwoningen blijft groot probleem

Algemeen

Son en Breugel - Dat je tegenwoordig lang moet wachten op een huurwoning is geen nieuwtje. Nieuwe huurders wachten in Nederland gemiddeld 9 jaar op een sociale huurwoning en dit loopt de komende jaren alleen nog maar op als er niets veranderd. De markt voor de sociale huurwoningen, huren tot 720,00 euro, zit al enkele jaren op slot. In Son en Breugel is dit niet anders.

Redacteur: Emmy Grit

Nieuwe woningen
Woonstichting 'thuis ziet het liever anders. Graag zien ze dat er volop in de gemeente gebouwd gaat worden, zodat ze nieuwe huurders kunnen helpen maar ook huurders die willen doorstromen naar een grotere huurwoning, waardoor er weer nieuwe huurders geholpen kunnen worden. "Helaas is de werkelijkheid anders", vertellen Aswintha van Selm, communicatieadviseur en Paulus Oerlemans, gebiedsregisseur van Woonstichting 'thuis in Son en Breugel. "Er zijn bijna geen kavels beschikbaar waar gebouwd kan worden."

Kerntaken
"We willen de huurders helpen en we kijken naar verschillende mogelijkheden", geeft Paulus aan. Het is een groot probleem; er zijn weinig tot geen huurwoningen in het middensegment en ook veel te weinig sociale huurwoningen. "Wij willen ons weer gaan richten op onze kerntaken; het verhuren van sociale huurwoningen tot 720 euro."

Oplossing
Woonstichting 'thuis is op zoek gegaan naar verschillende mogelijkheden om onroerend goed te verkopen, waardoor er geld vrijkomt om nieuwe sociale huurwoningen tot een maximum van 720,00 euro te realiseren. "Eén van de oplossingen is het verkopen van de appartementencomplexen De Schuyt en De Brugwachter en ook de bedrijfsruimten in het gebouw 17 septemberplein waar het medisch centrum De Linden in is gevestigd. Het onroerend goed willen we verkopen aan een investeerder die aan een aantal strenge eisen moet voldoen." Voordat de verkoop een feit is, moet de nieuwe investeerder wel aan een lijst eisen hebben voldaan. Zo moet de nieuwe investeerder garant staan voor het beheer en verhuur van het complex, alsmede de leefbaarheid en duurzaamheid. De huurprijzen voor de zittende huurders worden voor onbepaalde tijd vastgesteld met de jaarlijkse inflatie plus maximaal 1 procent. De huidige huurders kunnen hun huis blijven huren totdat zij het appartement verlaten. Voor Woonstichting 'thuis was het belangrijk dat 19 sociale huurwoningen beschikbaar blijven, maar dit hoeft niet per se in het complex De Schuyt en De Brugwachter te zijn. Het vrijgekomen geld wil Woonstichting 'thuis gaan gebruiken om nieuwe plannen, met goede sociale huurwoningen, te realiseren en voor deze bewoners een fijne en leefomgeving te creëren.

Regels en wetten
"Verder zijn er regels van de overheid die zorgen dat veel plannen niet of trager dan gewenst door kunnen gaan" geven Paulus en Aswintha aan. Er moet samen met de gemeente op zoek worden gegaan naar mogelijkheden. "Er is een gemeentelijk woonbeleid, voor sociale woningen", geeft Paulus aan. "Woonstichting 'thuis moet 85 woningen gaan realiseren, maar er is geen plek, er is weinig bouwgrond beschikbaar. We gaan nu samen met ontwikkelaars de handen ineenslaan om nieuwe plannen uit te werken", aldus Aswintha.

Door de druk op de woningmarkt landelijk, maar zeker ook in Son en Breugel, moeten instanties zoals Woonstichting 'thuis steeds weer op zoek naar nieuwe mogelijkheden en ideeën om aan de vraag te voldoen. Dit alles in het belang van de woningzoekende, ook in Son en Breugel.

Rectificatie
In de editie van vorige week over de verkoop van de appartementencomplexen De Schuyt en De Brugwachter stond geschreven dat de huurappartementen worden verkocht als de huidige huurder het appartement verlaat. Dit is onjuist. De vrijgekomen appartementen worden opnieuw, door de nieuwe eigenaar, te huur aangeboden.