Afbeelding
Foto: ©pixabay.com

Column Luc; Hittegolf

Algemeen Column

De mussen vallen van het dak. Eén voor één, al houden ze zich nog zo krampachtig vast. Bevangen door de hitte.

Het is een ware hittegolf, het zijn tropische dagen waarbij de thermometer boven de dertig graden uitkomt. Temperaturen waar wij Nederlanders niet voor gemaakt zijn. Temperaturen, waar de mussen van het dak vallen.

Hoe houd je het hoofd koel in een hittegolf? Gelukkig hebben we daar een plan voor: het Nationale Hitteplan van het RIVM. Geleerde mensen hebben er dagen, weken zo niet maandenlang op zitten broeden. Met warm weer waarschijnlijk, dan gaat het vanzelf.

Het plan staat vol goede tips, waar u en ik zelf nooit op zouden komen. Zoals nummer 1: drink voldoende. 'Zorg dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft'. Aha, dacht ik, eindelijk reden om mijn maten weer eens op te zoeken. Eh nee, bij voorkeur géén alcohol. Dat schijnt averechts te werken. Zou dat de vallende mussen verklaren?

Verder lezen dan maar, op naar punt 2: 'Zorg voor koelte. Draag dunne kleding, blijf in de schaduw en beperk inspanningen tussen 12.00 en 16.00 uur.' Het blijkt wel dat iedereen het plan heeft gelezen: ik zag de afgelopen tijd maar weinig mensen lopen in een bontjas. Of in een dikke trui, muts, sjaal en handschoenen.

Zou punt drie dan meer houvast bieden? 'Houd uw woning koel, opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.' Tot zover kon ik het volgen, al moest de open deur nog komen: 'Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.' En ik maar denken dat ik ramen en deuren juist dicht moest houden om de warmte buíten te houden. Juist ja.

Nog één poging: punt 4. 'Zorg voor elkaar: let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken.' Op zich een logische, goede tip, maar wel een die je ook bij normale of koude temperaturen toe kunt passen.

Volgens het RIVM kun je tijdens een hittegolf last krijgen van onder andere huidproblemen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Dus niet meteen denken dat het aan die vermaledijde eikenprocessierupsen ligt!

Als we deze hittegolf overleven, is het dankzij de onvermoeibare, niet aflatende inzet van de mensen van het RIVM. Ik hoop dat ze er voldoende voor betaald hebben gekregen.

Moeten we niet zorgen dat de mussen ook een kopie van het hitteplan krijgen?