Logo mooisonenbreugel.nl
Trainer Stefan Hems geeft Ingrid Weijer kracht- en conditietraining   | Fotonummer: d68b63
Trainer Stefan Hems geeft Ingrid Weijer kracht- en conditietraining (Foto: Isabel Erkemeij)
Algemeen / Son & Breugel

Een prestatie waar je u tegen zegt

Son en Breugel - Ingrid Weijer is een vrouw die constant nieuwe uitdagingen zoekt. Ze heeft zichzelf nu een sportief doel gesteld. Ze wil in juni 2020 aan de start verschijnen van de Skymarathon in Livigno in Italië. Niet zomaar een marathon. Op grote hoogte zal ze daar ongeveer 40 kilometer over bergen en over gletsjers moeten lopen. Een prestatie waar je u tegen zegt.

Redacteur: Ineke van Uden

Ingrid (47) trok drie jaar geleden de stoute schoenen aan en begon aan wat krachttraining. Haar personal trainer vond dat je naast krachttraining ook moest gaan hardlopen als warming-up. Ingrid: "Ik herinner me mijn eerste keer nog goed. Mijn hart bonkte mijn lijf uit. Ik heb die trainer uitgescholden en vervloekt. Maar hij werd er niet warm of koud van. Eenmaal thuis na een warme douche voelde het toch wel goed. Dit wilde ik vaker." Ingrid trainde en stelde zichzelf steeds nieuwe doelen. Uiteindelijk liep ze de halve marathon. Een mooie prestatie. Deze vorm van hardlopen is wel dat je constant moet presteren. Dat je zo snel mogelijk die eindstreep behaald.

In de natuur
Dan komt Ingrid in contact met trailrunning. Simpel gezegd is trailrunning 'lopen over paadjes'. Een vorm van (hard)lopen dus, maar in oneindig veel varianten voor wat betreft de route en de zwaarte: "Je loopt bijna niet meer op de weg, maar door de natuur. Ik hoor de vogels fluiten. Ik kom herten tegen. Laatst bleef ik nog een poosje stil staan toen ik een uil zag. Deze manier van hardlopen is niet alleen maar go,go,go, maar ook vooral genieten van datgene wat je onderweg tegenkomt. Natuurlijk ben je ook bezig met een prestatie neerzetten, maar ik ervaarde opeens dat hardlopen ook leuk kan zijn."

Paniek: hoe dan?
Ingrid is altijd op zoek naar uitdagingen: "Iets wat je kent, is niet meer leuk. Ik heb de drive om steeds iets nieuws op te zoeken. Nieuwe doelen te stellen. Grenzen opzoeken en leren wat het met je doet als je over je grens gaat. Bij elk nieuw doel dat ik mezelf stel, weet ik dat ik het zwaar ga krijgen. Dat ik ga mopperen, puffen, piepen en klagen. Maar het brengt altijd iets moois." Na een pittige loop in de Ardennen heeft Ingrid nu een nieuw doel gesteld. Ze wil in juni volgend jaar aan de start van een skymarathon in Livigno staan: "Toen ik dit doel hardop had uitgesproken, raakte ik eigenlijk ook wel een beetje in paniek. Hoe dan? Hoe ga ik dit voor elkaar krijgen?" Maar wat Ingrid eenmaal heeft gezegd, gaat ze doen ook: "Het wordt een prachtig gevecht met mezelf. Niet toegeven aan de vermoeidheid in de benen. Positief blijven. Het wordt zowel mentaal als fysiek een uitdagend mooi spel."

Reis in mezelf
Deze uitputtingsslag vraagt een heel andere soort training dan wat Ingrid gewend is: "Ik moet leren niet direct voluit te gaan. Als ik straks die uitputtingsslag van zo'n 8,5 uur op grote hoogte moet kunnen volhouden, moet je niet in het eerste uur al je energie hebben verbruikt. Ik ga mezelf heel erg tegenkomen. Niet alleen straks daar op die bergen, maar ook in het traject er naar toe. Maar dat vind ik niet erg. Het is een mooie reis in mezelf. Zo'n proces vormt je in je ik-kracht en in je wilskracht. Je groeit ervan als je jezelf tegenkomt." Ingrid wordt blij als ze iets haalt waar ze hard voor heeft moeten werken: "Als ik het gehaald heb, voelt het goed. Maar het gaat niet alleen om het eindresultaat. Het proces is minstens zo belangrijk als het eindproduct."

DeMooiSonenBreugelKrant gaat Ingrid de komende tijd volgen in haar proces naar haar einddoel: de skymarathon in Livigno in Italië. Wordt vervolgd.

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>