Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Foodfestival: Eten proeven én elkaar leren kennen

Algemeen Evenement

Son en Breugel - De uit Peru afkomstige Liz Vecco heeft vorig jaar ook meegedaan met het Foodfestival in Son en Breugel: "Het was een leuk initiatief! Het was mooi om te zien dat bezoekers open stonden om nieuwe dingen te proeven waardoor ze in contact kwamen met andere culturen. Op deze wijze kon ik een stukje van mijzelf delen met bezoekers." Ook dit jaar is Liz aanwezig op het Foodfestival wat gehouden wordt op zondag 29 september van 13.00 uur tot 17.00 uur rond De Boerderij in Breugel.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Liz Vecco is geboren in het Amazonegebied in Peru. Het gezin emigreerde naar de hoofdstad Lima. Inmiddels woont Liz alweer acht jaar in Nederland, maar heeft ook vijf jaar in België gewoond: "Toen ik naar Europa vertrok als au pair was Nederland mijn eerste bestemming. Daarna ging ik als au pair voor één jaar naar België. Ik bleef daar hangen als student totdat ik mijn bachelor diploma in de Orthopedagogiek had gehaald. In de tussentijd leerde ik mijn man kennen en hadden we een weekendrelatie. We brachten al die tijd afwisselend een weekend samen in Eindhoven door en het andere weekend in Gent. En dat vier jaar lang. Na mijn studie had ik de keuze om in België te blijven om een master diploma te halen of om samen te gaan wonen. Ik koos voor dat laatste. Dat bracht mij naar Nederland."

Ají de gallin
Liz laat tijdens het Foodfestival bezoekers 'Ají de gallina' proeven. Ají de gallina is in het Nederlands 'pittige kip'. Dit gerecht is in Peru een traditioneel en geliefd gerecht. In Peru eten mensen meestal in de middag én in de avond warm. Ají de gallina wordt ook vaak bij feestjes geserveerd. Liz leerde dit gerecht maken van haar moeder: "Mijn moeder was kok in een gezin in Lima. Ik mocht als kind haar altijd in de keuken helpen. Samen koken bracht ons samen. Als dit gerecht nu op tafel staat moet ik altijd aan mijn moeder denken." In Peru is eten en vooral het samen eten bereiden en samen opeten heel belangrijk. Liz zelf wordt er vrolijk van als ze met eten bezig is: "Ik vind het zo leuk. Je bent lekker bezig met je handen en ondertussen bedenk je welke ingrediënten je wilt gebruiken. Ook ben je creatief bezig. Je moet bedenken hoe je het eten wilt presenteren."

Verschil arm en rijk
In Peru is er een groot verschil tussen arm en rijk. Voor werk- en opleidingsmogelijkheden moet je naar de grote stad Lima. Liz: "Heb je weinig geld en moet je bijvoorbeeld een kleine ingreep ondergaan en ben je niet verzekerd? Dan gaan mensen bijvoorbeeld eten maken en vragen of anderen dat willen kopen. Zo zamel je geld in voor de ingreep die je moet ondergaan."

Geen spijt
Liz heeft geen moment spijt gehad dat ze Peru heeft verlaten: "Ik mis het land op zich niet. Ik ben jong vertrokken en was nog niet gehecht aan het land zelf en had nog geen binding qua werk. Ik mis wel mijn familie en het Peruaans eten. Ik ben blij dat onze twee kindjes in Nederland opgroeien. Dat ze gewoon lekker kind kunnen zijn en de wereld veilig kunnen ontdekken."

Foodfestival
Liz maakt met liefde en plezier ook dit jaar 'Ají de gallina' om tijdens het Foodfestival uit te delen. Wat vooral leuk is bij het Foodfestival is dat mensen met elkaar in gesprek komen. Het wordt vast weer een geslaagd eet en samen-zijn evenement.