Afbeelding
Foto: ©pixabay.com

Column Luc:Rocketman

Algemeen Column

Son en Breugel - 'If you believe they put a man on the moon', zingt Michael Stipe, als wij het openluchttheater in Mariahout betreden. Even later klinkt 'Rocketman' door de luidsprekers. Het theater is nog leeg, het is nog vroeg. De voorstelling begint pas over ruim een half uur, een man kijkt vanachter de coulissen of het al een beetje volloopt. Nog niet. 'Blue Moon' klinkt toepasselijk op de achtergrond, ik begin een thema te bespeuren.

Op zelf meegebrachte kussentjes vleien de mensen zich neer, sommigen slaan al een dekentje om zich heen. Het koelt snel af op een prachtige nazomeravond als deze, de avond dat André 'Rocketman' Kuipers een lezing geeft over de landing op de maan. De ruimte fascineert ons mensen. Misschien wel omdat we zo aan de aarde gebonden zijn, slechts luttele uren zweven we boven de aarde, om blij en enigszins opgelucht uit het vliegtuig te stappen.

Een enkeling is verder gegaan, zoals André. Vol vuur vertelt André over de race naar de maan, waar de Sovjetunie aanvankelijk voorlag, met de eerste satelliet (Spoetnik), het eerste levende wezen (het hondje Laika) én de eerste mens in de ruimte (Joeri Gagarin). John F. Kennedy, toenmalig president van de VS, kon dat niet over zijn kant laten gaan. En dus zette op 20 juli 1969 Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan.

Het is een fascinerend verhaal, op boeiende wijze verteld door André, begeleid door prachtige opnames en de klassieke tonen van het orkest Kamerata Zuid. Het is een wonderlijke combinatie, klassieke muziek en beelden van de ruimtevaart. Het is een schijnbare tegenstelling tussen oud en nieuw, al is klassieke muziek nog steeds actueel en zijn de beelden van de maanlanding vijftig jaar oud.  

Het is een verhaal van gruwelen, zoals over de bemanning van Apollo I die levend verbrandden, en wonderen, zoals de gigantische installatie die de raket van de productiehal naar het lanceringsplatform vervoerde. 400.000 mensen werkten acht jaar lang, om drie mensen naar de maan te brengen, waarvan één niet eens op de maan mocht lopen. Na tweeëneenhalf uur waren ze alweer weg, terug naar de aarde.

Begin jaren '70 stopte het ruimteproject, vanwege de Vietnamoorlog, die ook veel geld kostte. En nog veel meer mensenlevens. André hoopt dat er binnenkort weer mensen lopen op de maan. Wie weet wat de droom van Rocketman Kuipers ons nog op zal leveren.