Logo mooisonenbreugel.nl
Carlo in aktie   | Fotonummer: 6c7895
Carlo in aktie (Foto: Erwin Steijaert)
Foto's sport

Sons talent springt naar eerste plaats

Son en Breugel - Als leerling van Summa Sport blijft de zeventienjarige Carlos Hulsen uiterst bescheiden en cool. Echter, als Carlos uit de Breeakkerstraat zijn zwarte helm op zet, verandert hij in een luipaard die op jacht is naar zijn volgende prooi.

Redacteur: Ivo van Hoek
Foto's: Erwin Steijaert


Vanaf zijn tiende jaar is deze fanatieke sportman zowel op het voetbalveld als op de diverse motorcrossbanen actief. Hoewel hij als teamsporter prima uit de voeten kan bij SBC, krijgt hij de motorsport met meerdere paplepels tegelijk ingegeven. Als meervoudig Nederlands kampioen motorcross in de Koningsklasse en met twee podiumplekken tijdens WK-wedstrijden is vader Carlo zijn ultieme voorbeeld. Ook zijn opa, die nog steeds technisch zeer betrokken is bij het team, heeft een schat aan ervaring met het finetunen van motoren.

Jeugd
Destijds als mini startend op een 65cc crosser mocht Carlos al vrij snel ruiken aan het echte werk. Tijdens een NK-wedstrijd in Son reed hij met een wildcard direct al een top vijftien klassering op een 85cc motortje. Tijdens de middelbareschooltijd werd het iets serieuzer met de aanschaf van een 125cc machine. Heel veel plezier beleefde de familie daaraan niet. Toeval of niet, maar het ene na het andere defect ontstond aan deze crosser.

Stukken met de motor
Pa heeft in de negentiger jaren vele successen geboekt tijdens zijn actieve rijderscarrière op de motoren van Honda. Ook Carlos is nu erg blij met zijn huidige keuze voor de betrouwbare rode 250cc 4-takt motor uit Japan. "Behalve twee weken geleden tijdens de laatste wedstrijd van district Zuid-Nederland. Carlos heeft bijna een seizoen probleemloos gereden op dezelfde motor. Net op het moment dat hij nota bene onbedreigd op kop lag in Lierop, liep zijn krukaslager eruit. Einde wedstrijd", aldus vader Carlo Hulsen.

Onbekende banen
Hoewel de weg naar de absolute wereldtop nog verschrikkelijk ver weg is, proeft Carlos met regelmaat aan de smaak van overwinningen. Buiten zijn eigen DMX-district Zuid wedstrijden om heeft hij dit seizoen bewust veel in het noorden van Nederland en België gereden. Dit waren voor hem totaal onbekende banen. Zelfs daar stond hij vaak op de hoogste trede van het podium. Daarnaast heeft Carlos de nodige ervaring opgedaan met trainingen op een hardere ondergrond, zoals in Spanje. Als assistent-bondscoach van de motorcrossbond KNMV kwam vader Carlo daar al regelmatig om Nederlandse toppers als Glenn Coldenhoff te begeleiden.

Specifieke rijstijl
"Ik hoor van diverse oudere fans dat ik net als mijn vader een specifieke rijstijl hanteer die erg vergelijkbaar is. Mijn vader stond te boek als een technische rijder met een defensieve rijstijl. Ook qua bouw en beweging vertonen we veel gelijkenis", aldus Carlos.

Veel sporten
Alcohol en uitgaan is niet aan Carlos besteed; zijn focus en overgave voor de sport op deze jeugdige leeftijd is opvallend en veelbelovend. Naast het vele sporten op school (Summacollege) is het iedere maandagavond sporten in de bossen van het Joe Mann Theater, samen met andere crossers van de motorclub. Iedere woensdag en zaterdagmiddag traint hij in Breugel de vrije motorcrosstrainingen op de baan van MC Son op Olen. Doordeweeks op de mountainbike en op woensdagavond voetbaltraining met zijn vriendenteam. Al deze opofferingen en vele druppels zweet heeft hij ervoor over om gedurende de pakweg twintig wedstrijden op en top fit te zijn.

Witte outfit
Toch vergeet de nuchtere Carlos niet om ook dank uit te spreken richting zijn vader, die hem als personal coach bijstaat tijdens de trainingen en wedstrijden. Maar ook gaat zijn dank uit naar zijn twee grootste fans: tweelingzus Taylor en moeder Nua. Zij staan dag en nacht klaar om hem te helpen met brandstof in de vorm van gezonde voeding en het wassen van kilo's vuile kleding. Carlo's bewuste keuze om veelal in een stijlvolle witte outfit van kledingsponsor TVE Sport op de motor te klimmen, helpt daarbij niet echt mee.

Grote finale
Zondag 13 oktober stond de grote finale op het programma in Eersel met de beste DMX-rijders uit de districten Noord, Midden en Zuid. Zij aan zij stonden de jonge honden met ronkende motoren tegen het starthek geplakt om uit te vechten wie er zich de koning mocht noemen van het aanstormende talent in Nederland. Vorig jaar had Carlos deze prestigieuze landelijke finale al eens gewonnen maar nu, voor eigen publiek, was het toch spannend. Zou de witte luipaard uit Son zijn huzarenstukje nogmaals kunnen herhalen? Spannend, want tijdens de vorige wedstrijd in Lierop was een motorblok vastgelopen. Er moest snel geschakeld worden om de motor op tijd klaar te krijgen. Nadat het gehele motorblok was gerepareerd bij de huistuner in België, moest er ook in allerijl nog getest worden.

Uitblinken
Tijdens de twee manches werd zondagmiddag in diverse klassen gestreden om de landelijke finale van dit DMX-kampioenschap. Nadat tijdens de training zijn gereviseerde Honda geen krimp gaf, kon Carlos echt los. Dit uitblinken in het Brabantse zand is alleen mogelijk dankzij trouwe sponsoren als TVE Sport, Twin Air Luchtfilters, Hastenberg Racing, Groen OMP, TvD Suspension, Techno Motor, BT Motorsports en R. Kokx Grondwerk.

Grote verschillen
Via een perfecte kopstart kon het Sonse crosstalent in de eerste manche direct de leiding nemen en vervolgens tactisch en controlerend de ideale lijnen blijven rijden. De nummer twee kon slechts tevergeefs in het spoor blijven van het ontketende startnummer 45 uit Son. De rest van het deelnemersveld kon alleen lijdzaam toezien hoeveel klassenverschil er ontstond nadat er een kwartier lang volle bak gecrost was. De eerste klap was een daalder waard.

Omhelzing en emoties
Dit was een veelbelovende opmaat voor de tweede en tevens beslissende heat; ook daar bleek het extreem belangrijk een pijlsnelle start tot in detail te beheersen. Carlos kwam dit keer als tweede rijder bovenop de eerste jump, gevolgd door de 38 overige deelnemers. Het duurde slechts een aantal bochten voordat Carlos soeverein de leiding kon overnemen in zijn kenmerkende atletische stijl. Mede dankzij de hulp van zijn vader, die hem op een krijtbord haarfijn de tijdverschillen met de rest van de top drie toonde, kon hij uiterst geconcentreerd sturen richting zijn eindoverwinning in de DMX 250cc klasse. Vooral de emoties van zijn vader aan de finish spraken boekdelen. Vol blijdschap omhelsde vader de brede schouders van zijn zoon; ze hadden het weer geflikt samen!

Volgende stap
Door het grote klasseverschil met het gros van het deelnemersveld groeit het besef dat er een volgende stap nodig is om meer op landelijk niveau de jacht op nieuwe prooien te openen. Wat de keuze ook wordt, Nederland zal kennis gaan maken met de volgende generatie Hulsen, die zelf al stiekem droomt van deelname op het allerhoogste niveau.

Hoog of laag, plezier hebben in het hetgeen je doet en daarin je eigen keuzes maken is wellicht nog belangrijker.

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>