Logo mooisonenbreugel.nl
Wethouder Paul van Liempd   | Fotonummer: d8142c
Wethouder Paul van Liempd (Foto: Wil Feijen)
gemeente

Extern onderzoek naar reilen en zeilen CMD

Son en Breugel - Er komt een grondig onderzoek bij het CMD waar niet alleen naar de uitgaves wordt gekeken maar ook naar de bedrijfsvoering. Dit liet wethouder Paul van Liempd weten als reactie op de vragen die onder andere de VVD had over het tekort van een miljoen op het sociaal domein. Dit tekort kwam boven tafel bij het opstellen van de begroting 2020 – 2023 van de gemeente Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

VVD-raadslid Don Pasanea wilde graag weten of het onderzoek al gestart is. Volgens wethouder Van Liempd is er eerst een intern onderzoek geweest. De bevindingen zijn aanleiding geweest om een extern bureau in te schakelen om verder onderzoek te doen. "Een slager die dus zijn eigen vlees keurt", vond Don Pasanea. Hij stelde dan ook voor om een commissie in te stellen met raadsleden die toezicht houden op het onderzoek.

Onbegrijpelijk
Niet alleen bij de VVD was er frustratie over het tekort, maar ook bij Dorpsbelang en D66 was er onbegrip. Een tekort in de begroting vonden zij nog niet eens het probleem. Het feit dat niet kan worden onderbouwd hoe dit tekort is opgebouwd, vinden zij onbegrijpelijk. Tijdens de bespreking van de begroting kon Van Liempd dit niet verder toelichten. Omdat zevenhonderdduizend euro van het tekort structureel is en driehonderdduizend euro van nagekomen facturen, vindt ook hij een onderzoek noodzakelijk.

Einde van het jaar
De resultaten van dit onderzoek worden pas medio december verwacht. Dat is, zo lijkt het, te laat om het nog te bespreken voor de goedkeuring van deze begroting. De begroting moet namelijk vóór het eind van dit jaar aan de provincie worden aangeboden. Anders mogen de belastingverhogingen niet worden doorgevoerd en loopt de gemeente de kans dat er een financieel toezicht komt vanuit de provincie.

Verantwoordelijk
Wethouder Van Liempd is sinds mei van dit jaar wethouder in Son en Breugel en verantwoordelijk voor onder andere het sociaal domein, WMO, jeugdzorg en sociale zaken en daarom ook voor het tekort op het sociaal domein. Hij is hierin de opvolger van Frenken die eerder als wethouder verantwoordelijk was.

Verleden
De oorzaken van het tekort liggen dus in het verleden. In 2015 werd er al gewaarschuwd voor de oplopende kosten in het sociaal domein. Er werd zelfs een beheersplan opgesteld met een programma van eisen om de kosten duidelijker in beeld te krijgen. Niet duidelijk is of dit beheersplan daadwerkelijk is uitgevoerd en of het tekort er dan niet zou zijn geweest.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>