Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: ed78a0
Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel
Heemkunde

Oma's schoenendoos

Son en Breugel - Het gemeentebestuur van Son en Breugel zit in 1936 in de raadszaal klaar voor de fotograaf. Bij raadsvergaderingen werd de lange tafel dwars in de raadszaal geplaatst, dan was er wat meer ruimte voor publiek en pers.

Normaal staat de tafel in de lengterichting van de kamer op het tapijt. De tafel was in 1920 geschonken door de heer F.A. Holleman (1828-1925) bij het gereedkomen van de restauratie van het raadhuisje als dank voor het aangename verblijf dat hij en zijn familie in Son gehad hadden. Aan tafel zitten v.l.n.r.: J. Ruis, W.A. Wijns, P.J.H. Ramakers, secretaris C. van Vroonhoven, burgemeester R. Schoepp, P.M. Rooijakkers, M.C. de Bont, J.M.H. van Heeswijk en H.J. Latijnhouwers. Op de burgemeester en de secretaris na allen wethouders. Er staan vier asbakken op tafel en dat zal niet voor niets zijn. De wethouders Ruis (geheel links) en Latijnhouwers (geheel rechts) hebben in ieder geval een flinke bolknak in hun hand.

Op de achterwand hangen drie reproducties van schilderijen van Pieter Bruegel. De afbeeldingen stellen v.l.n.r. voor: De Boerenbruiloft, Jagers in de sneeuw (Januari) en De Boerendans. Het geloof dat de beroemde schilder uit Breugel kwam, was toen nog bijzonder groot. Tien jaar eerder was immers nog met veel feestvertoon het monument voor de grote kunstenaar onthuld. Op de rechterwand een schilderijtje van de Dommel en kerktoren van Son gemaakt door Ids Wiersma (foto 73613) en een afbeelding van boerderij Uivernest (Ooievaarsnest) waar volgens de legende Pieter Bruegel geboren zou zijn (foto 72372). De eerdergenoemde Hr. Holleman had de foto in 1897 gemaakt. Op het kastje in de hoek staat een foto van oud-burgemeester Antoon van de Ven, die in 1934 was overleden (foto 75888).

De voormalige raadkamer is nu door de Heemkundekring in gebruik als werkkamer. Een originele afdruk van de foto met het gemeentebestuur heeft de Heemkundekring gekregen uit de nalatenschap van wethouder P. Rooijakkers en hangt nu op de schouw boven de kachel in de kamer (foto 70383). U kunt alle genoemde foto's bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek met het betreffende nummer en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.

Heeft u nog meer informatie over deze foto? Stuur uw reacties naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>