Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 5cebdc
Foto: Wil Feijen
Foto's

Mantelzorgers in het zonnetje gezet

Son en Breugel - Even boodschappen doen voor jouw moeder, af en toe naar de dokter met jouw partner, wat telefoontjes plegen voor jouw broer of zus. Waarschijnlijk heb je dit allemaal wel eens gedaan. Maar wat als jouw naaste niet meer zonder jouw hulp kan? Als die ene keer boodschappen doen verandert in dagelijks een bord warm eten brengen? Of als je alle zorgtaken voor jouw broer of partner op je neemt? Met liefde cijferen we ons weg. Mantelzorg kan best zwaar zijn en je eigen dagelijkse leven gaan beheersen. Vandaar dat 9 november de Mantelzorger eens in het zonnetje werd gezet op de 'Dag van de Mantelzorger'.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen


"Mantelzorg gaat over veel meer dan alleen de directe zorg. Vaak komen er allerlei andere zaken bij kijken, waaronder financiën, administratie, regeltaken, vragen over wonen en werk, boodschappen en meer." Aan het woord is Ellen van Gils, mantelzorgconsulent, die deze dag heeft georganiseerd namens de gemeende Son en Breugel, samen met haar collega Marieke Schoenmakers van de LEV-groep en Sylvia Corsten van het steunpunt Mantelzorgbelangen. Ellen: "Deze dag is een eerbetoon aan de mantelzorgers, die het leven voor hun naasten mogelijk maken."

High tea, zingen en swingen
Over de locatie kon geen misverstand bestaan. Op de gevel van het Vestzaktheater prijkte een groot spandoek met daarop 'Dag van de Mantelzorg' en de weg naar binnen was geplaveid met ballonnen. Eenmaal binnen werden de mantelzorgers getrakteerd op een high tea. Diverse lekkere hapjes, scones en cakes stonden klaar om de mantelzorgers te ontzorgen. Tevens waren er diverse soepen te nuttigen, uiteraard verzorgd door 'De Soepkom'. De feestelijke bijeenkomst werd muzikaal begeleid door zangeres Nancy van Heeswijk. 'La Bamba' werd uit volle borst meegezongen door de ongeveer zeventig aanwezigen, die als blijk van waardering van de gemeente ook allen een cadeaubon ontvingen.

De jonge mantelzorger
Marieke, werkzaam voor jongeren, licht het avondprogramma toe: "De term jonge mantelzorgers heeft betrekking op kinderen of jongeren die een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid verzorgen. We hebben een speciaal feestprogramma voor ze vanavond. We gaan gourmetten en er is een DJ aanwezig om de boel op gang te brengen. Er zijn diverse spelletjes en games. Kortom, het wordt een gezellige avond, dat hebben ze verdiend! Oh ja... na afloop krijgen ze een 'goody bag' gevuld met allerlei leuke dingetjes, geschonken door de plaatselijke middenstand."

Je staat er nooit alleen voor
Sylvia: "We schatten dat er ongeveer vierduizend mantelzorgers zijn in Son en Breugel. We baseren dit op basis van GGD-gegevens. Slechts een klein deel heeft zich als zodanig geregistreerd. Er zijn bij ons slechts vijfhonderd mantelzorgers bekend die gebruikmaken van de diverse mogelijkheden die de gemeente biedt. Vorig jaar hebben we een enquête gehouden en uit de top 3 kwam naar voren dat men behoefte had aan huishoudelijke hulp, financiële ondersteuning en lotgenotencontact. Dat hebben we opgepakt en uitgewerkt. Er is veel meer mogelijk dan je denkt." Kijk maar eens op www.levsonenbreugel.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>