V.l.n.r.: Rina van de Hurk, Rieky van de Ven, Leny Kuyten, Miet van Nostrum, Martha van de Hurk en Maria Renders
V.l.n.r.: Rina van de Hurk, Rieky van de Ven, Leny Kuyten, Miet van Nostrum, Martha van de Hurk en Maria Renders Foto: Wil Feijen

Leny Kuijten 60 jaar lid van Vrouw Actief

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Tijdens de algemene ledenvergadering van Vrouw Aktief op woensdag 22 januari werd Leny Kuijten gehuldigd vanwege haar zestigjarig lidmaatschap van de Sonse vrouwenvereniging Vrouw Actief. Tevens werd zij, net als vijf andere leden, benoemd als erelid.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

De 87-jarige Leny is geboren in Acht en kwam in 1959 in Son wonen. Zestig jaar later woont ze nog steeds op dezelfde plek. Leny: "Mijn toenmalige buurvrouw vroeg of ik mee wilde gaan naar de 'Boerinnenbond'. Zo heette dat vroeger", blikt Leny terug. "Het was toen een vereniging waar je mensen leerde kennen, maar ook waar je samen met vrouwen huishoudelijke taken leerde, zoals naaien en koken. Veel activiteiten werden toen overdag gedaan, want de vrouwen mochten vroeger in de avond vaak niet weg. Vers in haar herinnering zitten nog de mooie toneelstukjes die ze vaak samen opvoerden. Maar ook de kerstvieringen en de moederdagvieringen. Deze werden vooral in de kerk gehouden."

Bestuur
De Boerinnenbond is later het Katholieke Vrouwen Organisatie (K.V.O.) verbonden aan de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond in Tilburg. Leny: "Tijdens deze periode heb ik jaren in het bestuur gezeten, waarvan veertien jaar als voorzitter. Het mooiste wat we in die periode organiseerden, waren de jaarlijkse busreisjes met de kinderen en de fietstochten voor de leden."

Trouw lid
In 2015 is de vrouwenvereniging zelfstandig doorgegaan als Vrouw Actief. "Ik ben nog steeds een trouw lid, maar het wordt lastiger om er iedere keer naartoe te gaan. Tegenwoordig worden er meer spelletjes en kwissen georganiseerd. Het gaat nu meer om de gezelligheid."

Bloeiende vereniging
Vrouw Actief is een bloeiende vereniging in Son en Breugel met nog steeds een groeiend aantal leden. Het biedt vrouwen een ontmoetingsplaats, waar onder andere veel creatieve excursies en workshops worden georganiseerd. Het verschil met vroeger is dat er nu veel meer ontspannen activiteiten gedaan worden. Je hebt de vrijheid om te komen wanneer je wil. Vroeger hadden de mensen meer hulp nodig. "Bestuursfuncties invullen is nog steeds moeilijk. Vroeger mochten de vrouwen zich niet binden en nu willen ze het niet", vertelt een lachende Leny. "Ik ben heel blij dat ik bij een vereniging ben die tachtig jaar bestaat, waarvan ik zestig jaar lid van ben", sluit een trotse Leny af.

Vijf ereleden
Tijdens de algemene ledenvergadering heeft het bestuur nog vijf leden in het zonnetje gezet. De dames Rieky van de Ven, Rina van de Hurk, Martha van de Hurk, Miet van Nostrum en Maria Renders zijn benoemd tot erelid van Vrouw Aktief.

Mevrouw Kuijten ontvangt de oorkonde
Afbeelding
Algemeen 7 uur geleden Parfumerie Pour Vous nieuw in Son en Breugel
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Zorgmakelaar voor vragen over en bij mantelzorg
Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Monument voor het ‘onbekende kind’ onthuld bij De Ruimte
Afbeelding
Algemeen 28 jun, 19:04 Vijf topbands op vijfde editie Lazy Sonnie Afternoon Festival
Afbeelding
Foto’s Algemeen 28 jun, 17:20 Ondernemers Eric, Bart en Henk trots op hun titel
Afbeelding
Algemeen 28 jun, 15:43 Optreden MG Band en De Gerwense Dorpsmuzikanten in kiosk