Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 9e5306
Foto: Wil Feijen
Foto's carnaval

Carnavalsviering en Prinsenreceptie openen carnavalsseizoen

Son en Breugel - Nadat Prins Bas samen met emeritus pastoor Bakermans en diaken Cooijmans zondag 2 februari was voorgegaan in de carnavalsviering in de St.-Genovevakerk in Breugel, stond hij vanaf 14.30 uur in De Zwaan handen te schudden.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Er waren veel gasten naar de receptie gekomen om de hand van de Prins en zijn vriendin te schudden. Behalve felicitaties ontving de Prins ook veel cadeaus, vaak met een ludieke inhoud of met wat lekkers. Onder toeziend oog van zijn adjudant Enrico overhandigde de Prins onderscheidingen aan de bezoekers.
Behalve De Bloaskaken kwam ook Wan Klank nog even langs voor een muzikale bijdrage. Onder de gasten waren tevens het aankomend boerenbruidspaar van Son en Breugel en enkele oud-prinsen. Samen met de overige gasten werd het een gezellige middag.

Carnavalsviering
De carnavalsviering en de prinsenreceptie zijn de officiële start van het carnavalsseizoen in Son en Breugel (Krutjesgat). De viering was ook dit jaar weer in de Sint-Genovevakerk, de enige kerk in Son en Breugel die nog diensten verzorgt en zelfs aparte diensten heeft voor gelovigen uit Son en uit Breugel. Op zondag 2 februari zat de kerk vol met gelovigen en carnavalsvierders uit Son en uit Breugel, want carnaval brengt mensen bij elkaar, zowel in een tent als in een kerk.

Historie en traditie
Carnaval en de Rooms-Katholieke Kerk zijn door historie en traditie met elkaar verbonden en in de carnavalsviering zijn deze zelfs vervlochten. De viering werd geleid door emeritus pastoor Bakermans en diaken Wilchard Cooijmans en was een combinatie van plechtige momenten en humor waarin het gezamenlijke gebed niet ontbrak. De preek van diaken Cooijmans werd dit keer gehouden in de vorm van een buut, hetgeen door de aanwezigen erg gewaardeerd werd.

Feest
Tijdens een aantal lezingen, waarbij Prins Bas, Jeugdprins Stan en Jeugdprinses Sanne ook een belangrijke rol hadden, werd ingegaan op de betekenis van carnaval, maar ook gesproken over de waarde van carnaval. Prins Bas: "Het leven is een feest, maar een feest is alleen een feest als het ooit geen feest is geweest."

Carnaval en geloof
De muzikanten van De Bloaskaken zijn ook in een kerk op hun plek en wisten met een aantal subtiel gekozen nummers een ingetogen geluid te laten horen waarin de carnavaleske ondertoon zeker aanwezig was. Voor het eucharistiegebed was er nog een optreden van Showgroep Magic van De Dommelsoppers. De jonge meiden dansten vol overgave op het lied 'De 3 Biggetjes' van K3. Ze werden beloond met een daverend applaus. En zo wisselden de invloeden van carnaval en geloof elkaar af in een mooi uitgebalanceerde viering. Emeritus pastoor Bakermans herinnerde de aanwezigen eraan dat niet iedereen carnaval viert, sommigen omdat het even niet kan, anderen omdat zij ervoor kiezen dit niet te doen. Hij vroeg daarvoor begrip en ook respect als het carnaval losbarst in Son en Breugel.

Askruisje
Na het slotgebed en wat algemene mededelingen sloot emeritus pastoor Bakermans met diaken Cooijmans de viering af, waarbij zij de aanwezigen, onder wie veel carnavalsvierders, opriepen om niet te vergeten op Aswoensdag een askruisje te komen halen.

Bekijk hier alle foto's van de carnavalsviering in de St. Genovevakerk
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>