Nieuwe innovatieve manier van de eikenprocessierups bestrijding
Nieuwe innovatieve manier van de eikenprocessierups bestrijding Foto: WIL FEIJEN

Nieuwe manier processierupsen bestrijden nu al gestopt

Algemeen

Son en Breugel - Geheel onverwachts heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) de nieuwe manier van processierupsen bestrijden verboden.

Deze nieuwe innovatieve manier van het bestrijden van de processierupsen moest nog beginnen in Son en Breugel. Door het injecteren van de eikenboom met het bestrijdingsmiddel Vertimec zou de eikenprocessierupsen plaag effectief worden bestreden. Maar na veel weerstand van diverse milieugroeperingen waaronder de vlinderstichting over het gebruik van het middel, heeft de Ctgb de toestemming voor het gebruik van het bestrijdingsmiddel bij het injecteren alsnog verboden. Dit omdat de Ctgb nu tot de conclusie komt dat het middel hierbij toch een te groot risico vormt voor andere insecten en bijvoorbeeld foeragerende vogels.

Interne evaluatie
Volgens het Ctgb, dat eerder toestemming gaf om Vertimec op deze wijze te gebruiken was het middel voor de proef aangemeld als biocide, een middel gericht op het doden van plaagdieren. Middelen met de actieve stof uit Vertimec zijn als biocide tot nu toe alleen toegelaten voor het bestrijden van organismen in gesloten, goed te definiëren ruimtes, kieren etc.

Na een interne evaluatie heeft het Ctgb besloten voor het toedienen buiten in een eik, ook de kennis van milieuaspecten van gewasbeschermingsmiddelen in te zetten. Dat betekent dat nu breder is gekeken naar de gevolgen van het middel in het milieu, zoals naar andere organismen die leven in en bij de boom. De risico’s die daarbij in beeld kwamen kunnen bij deze toepassing niet worden weggenomen met aanvullende voorschriften. Daarom besloot het Ctgb tot intrekken van de proefontheffing; dit gebruik van het middel is met onmiddellijke ingang niet meer toegestaan.

Neveneffecten minimaal
Eerder werd gecommuniceerd dat de neveneffecten voor overige insecten minimaal waren en vogels er niet mee in aanraking zouden komen. Ook de ondernemers Kuub en Van Eck bedrijfshygiëne, die de proef in Son en Breugel zouden uitvoeren, zijn verrast dat nu het bestrijdingsmiddel niet mag worden gebruikt voor de proef.

Het injecteren met Vertimec is wel toegestaan in Spanje voor de bestrijding van dennenprocessierupsen.