Afbeelding

Lezerspodium: Ik hoest wel, maar ik heb geen corona

Algemeen

Son en Breugel - Wat nu als je een kriebel in je keel krijgt en gewoon even moet hoesten? Wat als je al enkele jaren chronisch moet hoesten? Of wat als je hooikoorts hebt en moet niezen? En dan toevallig net boodschappen aan het doen bent? Angstige blikken van mensen komen jouw kant op. Niet alleen angstige blikken, maar ook veroordelende blikken. Je krijgt het gevoel dat je iets verkeerd doet en dat je niet in de winkel mag zijn, maar dat je thuis had moet zijn.

We moeten nu eenmaal ook zonder het coronavirus hoesten en niezen. Vooral nu in deze tijd de traditionele boompollenallergie opkomt. We kunnen het hoesten en niezen niet tegengaan en daar zou je je in principe dus niet voor te hoeven schamen. En toch doen we dit. We voelen ons niet meer op ons gemak als we niezen of hoesten in gezelschap. De woorden ‘nies-schaamte’ en ‘hoest-schaamte’ zijn woorden die je de afgelopen week veel hoorde en toch hoef je je niet te schamen. Een hoest proberen op te houden lukt niet en is natuurlijk niet gezond.

De regel geldt nog steeds dat je in je elleboog hoest of niest, ook in het geval van hooikoorts, een kriebelhoest of chronische hoest. Maak elkaar niet gek, houd rekening met elkaar en respecteer elkaar. Alleen samen kunnen we het coronavirus verslaan!

Desirée van der Maat