Huisarts De Groot bij MC De Linden
Huisarts De Groot bij MC De Linden Foto: Wil Feijen

Stress en angstgevoelens tijdens deze coronaperiode

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden geeft wekelijks in DeMooiSonenBreugelKrant de stand van zaken door met betrekking tot het coronavirus in Son en Breugel. Dagelijks melden zich nog steeds inwoners uit Son en Breugel voor het isolatiespreekuur met ziekteverschijnselen behorende bij het coronavirus. De afgelopen week zijn een aantal patiënten doorgestuurd naar het ziekenhuis, anderen moeten thuis het virus uitzieken. Helaas zijn er de afgelopen week ook dorpsgenoten gestorven aan het COVID-19 virus.

Redacteur: Emmy Grit

Dokter De Groot: “Het coronavirus is een traumatische gebeurtenis en gaat zeker de geschiedenis in als een heftige periode, waar nog ver in de toekomst over nagepraat zal worden. Iedereen wordt geconfronteerd met maatregelen die nog nooit eerder zijn genomen. Zo moeten nabestaanden op een andere manier afscheid nemen en dat vraagt veel van de nabestaanden. Dit moet allemaal wel een plekje krijgen.”

In deze periode kunnen mensen kwetsbaar zijn, kunnen psychische klachten krijgen en slechter gaan slapen. “Om dit te voorkomen kun je een vaste dagindeling aanhouden en voor voldoende afleiding te zorgen. Verder kun je ontspanningsoefeningen doen en virtueel contact zoeken met anderen. Beperk het piekeren en zorg voor een goede nachtrust. Ga eens naar buiten, blijf in beweging, maar houd wel anderhalve meter afstand van elkaar. Tevens is het van belang om goed voor elkaar te zorgen en er over te blijven praten met je kinderen, maar geef elkaar wel de ruimte. Denk ook eens aan de ouderen en kwetsbare mensen, maak eens een praatje met deze mensen; liefst in de buitenlucht of digitaal, want in huis is anderhalve meter moeizaam”, aldus de huisarts.

Als de spanningen, angst of somberheid toch te veel wordt, kan er altijd contact opgenomen worden met de huisarts. De praktijkondersteuner GGZ wordt ingeschakeld waar nodig, als het kan digitaal. Verder kan een onlinebehandeling gestart worden om te helpen hoe het beste omgegaan kan worden met stress en angstgevoelens.

Natuurlijk is het goed om regelmatig op de hoogte te blijven van het nieuws, maar beperk dit maximaal tot drie keer per dag. Kijk voor actuele informatie op www.rivm.nl of www.thuisarts.nl en kijk op betrouwbare nieuwssites voor het laatste nieuws. Kijk ook eens op www.thuisarts.nl of www.mcdelinden.nl. Daar vind je praktische informatie over het coronavirus en tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen.