De maatregel 'houd anderhalve meter afstand' blijft voorlopig van kracht
De maatregel 'houd anderhalve meter afstand' blijft voorlopig van kracht Foto: Wil Feijen

Versoepeling en verlenging van maatregelen

Algemeen

Son en Breugel / Landelijk - Leerlingen van basisscholen gaan vanaf 11 mei de helft van de tijd naar school. Leerlingen gaan vanaf deze datum de helft van de week hun lessen op school volgen. In halfgevulde klassen, kinderen gaan dus om de dag naar school. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond 21 april tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De basisschoolkinderen kunnen weer naar school omdat jonge kinderen het virus minder snel lijken op te lopen en over te dragen.

Redacteur: Emmy Grit

Middelbare schoolleerlingen gaan vanaf 2 juni weer naar school. Deze leerlingen moeten zich voorbereiden op onderwijs in een ‘anderhalve meter-school’. Studenten van de MBO, HBO en Universiteit volgen na de zomervakantie, ook met in acht neming van de anderhalve meter.

Evenementen, horeca en contactberoepen
Behalve een versoepeling maakte Premier Rutte tevens bekend dat er een verlenging komt van de maatregelen met betrekking tot evenementen, horeca en contactberoepen. Tot en met 1 september mogen er geen evenementen gehouden worden .Tot en met 19 mei blijft de horeca gesloten en contactberoepen mogen nog niet beginnen.

Geleidelijk terugdraaien
Ondanks dat de cijfers uit de ziekenhuizen hoopgevend zijn, is de druk op de gezondheidszorg nog steeds enorm groot. Ook de situatie in de verpleeghuizen is nog steeds zorgwekkend. Een snelle versoepeling van de maatregelen kan leiden tot een tweede golf aan zieken, met alle gevolgen van dien, zoals het vollopen van de IC’s en het opnieuw uitstellen van de reguliere zorg. Premier Rutte hierover: “Het gaat om moeilijke afwegingen, we staan aan het prille begin van de weg terug. De maatregelen kunnen alleen geleidelijk worden teruggedraaid.” De nieuwe maatregelen worden in vijf stappen door de premier bekendgemaakt.

Basisschool
De eerste versoepeling die wordt gegeven is voor de basisschoolkinderen, het speciaal onderwijs voor kinderen in de basisschoolleeftijd en de kinderopvang. Na de meivakantie gaan de basisscholen weer open, later gevolgd door het voortgezet onderwijs en na de zomervakantie door de MBO, HBO en Universiteit. Leerkrachten die tot de risicogroepen behoren, mogen thuisblijven. Leraren kunnen zij zich bij klachten laten testen. De regel wie ziek is, mag nog steeds niet naar school blijft van kracht, dit geldt zowel voor leerlingen als leerkrachten.

Sporten
De tweede en laatste versoepeling heeft te maken met het sporten. Premier Rutte: “Sport is hartstikke belangrijk voor onze gezondheid, daarom mag het ook individueel, zeker in deze tijd nu we gedwongen meer thuis zitten.” Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april weer buiten en in teamverband trainen bij verenigingen. Wedstrijden mogen nog niet gehouden worden. Jongeren van 12 tot en met 18 jaar mogen sporten, maar met in acht neming van de anderhalve meter regel, dus geen onderlinge potjes.

Evenementen
Een eerste verlenging van de maatregelen betreft de evenementen. Deze mogen tot 1 september niet doorgaan. “De regering doet dit omdat het land de risico's niet aankan en bovendien hebben organisatoren van evenementen behoefte aan duidelijkheid. Dat betekent onder andere geen Pinkpop, Vierdaagse en Zwarte Cross en ook geen betaald voetbal tot 1 september. Eerst de volksgezondheid, dan de rest”, aldus de premier. T

Horeca en contactberoepen
Verlenging van de maatregel geldt ook voor de horeca en het uitoefenen van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio's. De maatregelen in deze sectoren zullen langer duren. Ook de bezoekersregeling voor verpleeghuizen verandert nog niet. De premier: “Hier zit veel pijn en verdriet. Hoe moeilijk het is om geen bezoek toe te laten, het is noodzakelijk om de ouderen zo goed mogelijk te beschermen.” De maatregelen die niet verruimd kunnen worden, worden verlengd tot en met 19 mei.

Samen doen
De basisregels blijven ook na 28 april de basisregels. Minister Rutte: “Blijf zoveel mogelijk thuis en werk zoveel mogelijk vanuit huis. Sporten alleen en ga alleen boodschappen doen. Houd 1,5 meter afstand, was je handen zo vaak je kunt en hoest of nies in je elleboog.” Door het opvolgen van deze basisregels kunnen maatregelen een beetje versoepeld worden. “Iedere versoepeling vraagt nog meer zelfbeheersing en discipline. Houd vol en help elkaar. We moeten het met zijn allen doen, met 17 miljoen mensen", aldus de premier.