Logo mooisonenbreugel.nl
Quirine tijdens een van haar halve marathons   | Fotonummer: ee9a26
Quirine tijdens een van haar halve marathons (Foto: Ingezonden)
sport

Quirine kan gelukkig nog steeds hardlopen

Son en Breugel - Quirine Heijmans (19) uit Son en Breugel loopt halve marathons. Ook in 2020 is het doel om minimaal één of twee marathons te lopen. De voorbereiding is gestart, maar het coronavirus kan zomaar zorgen voor een teleurstelling. Het is de vraag wanneer dit soort evenementen weer toegestaan zijn.

Redacteur: Ellen van der Vleuten

Quirine is drie jaar geleden begonnen met hardlopen. Ze hockeyt en zocht iets waardoor ze haar conditie goed op peil kan houden. Hardlopen leek haar wel iets. Als Quirine ergens voor gaat dan gaat ze er ook helemaal voor! Quirine: “Daarom heb ik mijzelf maar meteen het doel gesteld om direct voor de halve marathon te gaan.” Dat betekent dat Quirine nooit kleine afstanden heeft gelopen, maar meteen is gaan trainen voor een afstand van tien kilometer. Daarna is ze al heel snel overgeschakeld naar vijftien kilometer. De stap naar de halve marathon (21,1 km) werd daardoor steeds kleiner.

Minimale leeftijd
Quirine vervolgt: “Je mag pas een halve marathon lopen als je 18 jaar bent. Ik heb mij daar keurig aan gehouden. Ik was een week 18 toen ik mijn eerste halve marathon liep. Om de uitdaging nog iets groter te maken had ik meteen een goed doel aan de wedstrijd verbonden.” Ze heeft voor KWF Kankerbestrijding gelopen en geld voor hen opgehaald. Het voordeel was dat ze vanuit KWF Kankerbestrijding ook een training mocht volgen. Daar heeft ze hardlooptechnieken geleerd en welke trainingen je het beste thuis kan doen. “Tijdens mijn eerste halve marathon in 2018 was het bijna 30 graden. Dat betekent dat je lichaam enorm opwarmt tijdens het lopen. De extra drinkposten en sponsposten langs de weg waren hard nodig om af te koelen”, blikt Quirine terug.

Uitgelopen
De halve marathon in 2019 werd door haar wat minder goed voorbereid, omdat ze weinig tijd had door haar werk en vakantie. Toch is het haar gelukt die goed uit te lopen. Haar vriend heeft dat jaar ook meegelopen. Ze liepen niet samen omdat het beter is om in je eigen tempo te lopen.

Programma 2020
In 2020 staan de halve marathons van Eindhoven en Utrecht op het programma. Natuurlijk is het maar de vraag of deze door kunnen gaan in verband met het coronavirus. Quirine is al wel enthousiast aan het trainen met vriendin Nora. Iedere zondag is het ‘Sunday runday’. Daarnaast werkt ze met een personal trainer (TwentyTwo Personal Training) en hockeyt ze, zoals eerder gezegd. Deze laatste twee activiteiten zijn tijdelijk gestopt in verband met het coronavirus. “Maar hardlopen kan ik nog steeds doen”, aldus Quirine.

Hele marathon lopen
Het ultieme doel is om een hele marathon te lopen. Hiervoor heeft ze contact met de ervaren marathonloopster Kim Dillen. Zij is voor haar een groot voorbeeld. “Kim en ook andere ervaringsdeskundigen raden het op dit moment af om een hele marathon te lopen, omdat ik nog te jong ben. Het is niet goed voor je lichaam om zo snel al een hele marathon te lopen”, sluit ze af.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>