Logo mooisonenbreugel.nl
Druk in de weer met een kartonnen doos om een slaapplek te creëren   | Fotonummer: c31da6
Druk in de weer met een kartonnen doos om een slaapplek te creëren (Foto: Ingezonden)
Jeugd

Nacht Zonder Dak @home

Son en Breugel / St.-Oedenrode - “We vonden het heel jammer dat Nacht Zonder Dak op 22 mei niet door kon gaan vanwege het coronavirus”, vertelt Hannah, een van de deelnemers van Nacht Zonder Dak van de Odaparochie. “We hadden al geld ingezameld en we hadden ons erop verheugd. Toen wilden we het tóch nog doen.”

Nacht Zonder Dak is een actie van de stichting Tear. Vormelingen van de Odaparochie, tieners en hun vrienden, broers of zussen brengen één nacht door in een zelfgemaakt krotje van plastic en kartonnen dozen. Zij laten zich daarvoor sponsoren. Het geld dat zo bij elkaar wordt gebracht, gaat naar één van de straatjongerenprojecten van Tear in Azië, Zuid-Amerika of Afrika. Vanwege de maatregelen rondom het virus zette de Odaparochie hun Nacht Zonder Dak om in een Nacht Zonder Dak @home. De deelnemers werden uitgenodigd hun krotje in de eigen tuin te bouwen en daar dan hun nachtje in door te brengen. Een aantal vormelingen greep deze mogelijkheid aan. 

Sem en Niels hadden twee heel grote dozen verzameld en hebben daar in de tuin van Niels een hut van gebouwd. De dozen waren net iets te kort, dus ze sneden er een stukje uit voor de voeten. De vader van Niels hielp een zwembadzeil te spannen over de blote voeten. Sem: “Het is echt vet om in een zelfgemaakt huis te slapen. Je weet nu dat het kan en wat daarvoor nodig is.” Ook Hannah en Epke hadden dozen verzameld. Ze bouwden er een heel fort van. Epke heeft erin geslapen, maar Hannah vond het te benauwd binnen. Ze heeft onder de blote hemel in een hangmat geslapen! Rianne en Lieke hadden mooie grote dozen van de vader van Rianne. Met ‘heel veel tape’ maakten ze daar hun krotje van. Het mooiste waren de twee kastjes in de hut, gemaakt van bananendozen. “Het was een beetje krap, maar we hebben goed geslapen.”

Naast het plezier moesten ze allemaal ook denken aan dakloze jongeren. Rianne: “Ik dacht, wij hebben zelfs nog veel en mooi karton om van te bouwen. Dat hebben zij niet eens.” Hannah: “Elke dag zo leven en buiten slapen, dat is echt een hard leven.”

Ondanks de geringe media-aandacht is het gelukt om 470 euro op te halen voor de straatjongeren. “Het is minder dan we dachten, maar alle beetjes helpen”, zegt Sem. Wat deze tieners nog willen meegeven? Sem: “Doe volgend jaar mee. Het is leuk en het is voor een goed doel.” Hannah: “Doe mee. Zo kun je mensen helpen die niet in zo’n fijne situatie zitten als wij.” Rianne: “Dat ze echt moeten sponsoren. Er wordt iets goeds mee gedaan!”

Rianne heeft nóg een nacht in haar krotje geslapen. Hannah sliep nog twee nachtjes in haar tent.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>