Logo mooisonenbreugel.nl
Activiteit voor Jonge Mantelzorgers   | Fotonummer: 283dd5
Activiteit voor Jonge Mantelzorgers (Foto: Ingezonden)
Jeugd

Week van de Jonge Mantelzorger 2020

Son en Breugel - Sinds 2018 bestaat de ‘week van de jonge mantelzorger’, waar de gemeente Son en Breugel ook bij aangesloten is. De insteek is meer aandacht voor her- en erkenning van jonge mantelzorgers. De dag van de mantelzorg (10 november) is al jaren een fenomeen. Speciaal voor jonge mantelzorgers is deze week in het leven geroepen.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Maar liefst 1 op de 5 kinderen groeit op met een zorgsituatie binnen een gezin. Dit blijkt uit onderzoek: Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland. Universiteit Utrecht, Trimbos Instituut en SCP. Jonge mantelzorgers hebben zorgtaken, maken zich zorgen of ervaren een zorgtekort in het gezin. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven.

In de eerste week van juni vinden daarom diverse acties plaats. Omdat het in deze tijd van afstand nu nog niet mogelijk is om veel live te doen, vindt er wat meer online plaats. In oktober zal er nog een tweede week plaatsvinden, waarover later dit jaar meer.

Vanuit de LEVgroep, waar het Steunpunt Mantelzorg is ondergebracht, is aankomende week een aanbod en een actie. Op woensdag 3 juni vindt een sportactiviteit voor de basisschooljeugd plaats. Iedere eerste woensdag is een bijeenkomst. Vorige maand is er een online-bingo georganiseerd als alternatief in deze rare tijd. Gelukkig kan er nu weer buiten (sport)activiteiten gedaan worden. Op dit moment zijn er zo’n 15 kinderen die hiervoor uitgenodigd worden.

Actie: Alle jonge mantelzorgers (tot 18 jaar) die bij LEVgroep in beeld zijn én ingeschreven staan bij het Steunpunt kunnen volgende week een leuk cadeautje verwachten. Marieke gaat een ronde maken door het dorp om dit aan iedereen te overhandigen. Daarnaast ook even een live praatje met deze jonge mantelzorgers in plaats van contact via de app of beeld.

Via social media zal ook de nodige informatie en filmpjes voorbijkomen. Aan eenieder de vraag wanneer je jonge mantelzorger bent, of kent, dit te laten weten bij het Steunpunt. Wellicht ben je geholpen bij informatie (over het lokale aanbod), een gesprekje, of anders én komen de attenties bij de juiste personen terecht die dit dubbel en dwars verdienen.

Voor meer informatie over het aanbod voor jonge mantelzorgers en andere vragen kan contact opgenomen worden met Marieke Schoenmakers van de LEVgroep. Via marieke.schoenmakers@levgroep.nl of tel. 06-10853842.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>