Logo mooisonenbreugel.nl
Pastoor Van Aken (archieffoto)   | Fotonummer: 665514
Pastoor Van Aken (archieffoto) (Foto: Wilbert Maximus)
Algemeen / Son & Breugel

Pastoor Van Aken is trots

Son en Breugel - Weer even een bericht vanuit de parochie. Wij zijn trots op u. Het is niet gemakkelijk om elkaar niet fysiek te ontmoeten en niet te kunnen vieren. Ik ben trots op de inventiviteit van velen om vorm te geven aan het Kerk-zijn: de bellenblaasaktie om de komst van de Geest op een speelse manier uit te beelden, de oplossing om de nacht zonder dak zelf te beleven in een kartonnen hutje in je tuin, de bloemen in de kapel voor het feest van de Heilige Rita, en de belrondes van koren om elkaar te spreken… en dit is nog maar een greep uit het geheel. Het is mooi om te zien dat wij om elkaar geven en ons hart laten spreken in deze periode.

Heel Nederland smacht naar de datum van 1 juni waarop het mogelijk is om onder voorwaarden op een terras te zitten en naar restaurants te gaan. Om ons heen zien wij dat verschillende winkels hun deuren weer hebben geopend en menigeen van ons heeft deze week de gelegenheid aangegrepen om naar de kapper te gaan. Ook de Kerken kijken uit naar een versoepeling van de maatregelen. Wij weten nog niet welke vorm dat zal aannemen, maar het verlangen om elkaar te zien en met elkaar te vieren is groot. De Nederlandse staat heeft gevraagd om voor het openen van de winkels of instellingen een protocol te maken. Daar zijn de Nederlandse bisschoppen op dit moment mee bezig. Zij zitten met een aantal moeilijke en grote vragen en willen een oplossing vinden voor volgende problemen: de contactmomenten, de mogelijkheid om te communie te ontvangen, de hoeveelheid mensen (30 op 1 juni of 100 vanaf 1 juli), de looproutes, de schoonmaakmogelijkheden, de inschrijfmogelijkheid om naar de mis te kunnen, de noodzakelijke grootte van de kerken die open kunnen, de mogelijkheid om door-de-week naar de kerk te gaan, de communie- en vormselvieringen, het protocol rond uitvaarten, de datum waarop deze versoepelingen in gaan (1 juni of 1 juli).

Wij verlangen allemaal naar samenzijn, de sacramenten, de open secretariaten en zaaltjes, bijeenkomsten met werkgroepen, vergaderingen en koffiedrinken. Toch zou ik u een dringende oproep willen doen om de huidige restricties nog even vol te houden. Wij zijn als Kerk, meer dan andere organisaties en verenigingen, verantwoordelijk voor de mensen. Het overgrote deel van onze vrijwilligers en kerkgangers valt binnen de risicogroep. Het zou vreselijk zijn als wij als Kerk, door gezellig koffie te drinken met elkaar, iemand besmetten in de kwetsbare groep met mogelijke fatale gevolgen. De bisschoppen zullen, waarschijnlijk in het aanstaande weekend, aangeven hoe de versoepeling er vanaf 1 juni uit gaat zien. Bereid u zich voor op een andere manier van kerk-zijn met minder mogelijkheden.

Het klink allemaal surreëel, vreemd, onwennig en afstandelijk om op deze manier Kerk te zijn. Maar ondanks het ongemak, kan het ons ook dichter naar elkaar brengen, dieper leren waarderen en laten groeien in dankbaarheid en vreugde om elkaar. Wij gaan het samen ontdekken en dragen in de komende weken. Zodra het bericht binnenkomt over de versoepeling van de maatregelen, zullen wij u z.s.m. informeren.

Ondertussen zouden wij u willen vragen om tot die tijd uw kiezen op elkaar te houden. De maatregelen gaan verder dan alleen anderhalve meter afstand houden. Zo is het nog steeds niet de bedoeling om te vergaderen, de parochiebureau’s binnen te komen, in een zaaltje koffie te drinken, in een tuin samen te komen, samen te zingen of te repeteren.

Nogmaals, ik ben trots op u. Het is mooi om te zien dat wij elkaar steunen en bemoedigen en middelen vinden om de goedheid en liefde van God uit te dragen. Wij hopen elkaar spoedig weer te kunnen zien!

Pastoor Robert van Aken

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>