Overvolle afvalbak op het Raadhuisplein
Overvolle afvalbak op het Raadhuisplein Foto: Ingezonden

Volle afvalbakken in het centrum zorgen voor ergernis

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Vorig jaar deed de gemeente Son en Breugel mee met de wedstrijd Schoonste Winkelgebied van Nederland, een initiatief van Stichting Nederland Schoon. De beleidsmedewerker afdeling Milieu schreef de gemeente in met drie winkelgebieden, waarvoor 550 euro inleggeld per gebied werd betaald. De gemeente vergat om de inwoners en ondernemers te betrekken bij dit initiatief. De observatieteams van de wedstrijd kwamen onaangekondigd kijken of de gemeente daadwerkelijk schoon was. De wedstrijd werd niet door de gemeente Son en Breugel gewonnen, zij verloren dubbel: de wedstrijd én 1650 euro.

Redacteur: Emmy Grit

Als er op dit moment weer een wedstrijd zou plaatsvinden en een observatieteam onaangekondigd langs zou komen, dan zou Son en Breugel ook dit jaar de wedstrijd niet winnen. De afvalbakken in het centrum puilen vaak uit, wat een doorn in het oog is van het winkelend publiek. Doordat de afvalbakken vaak overvol zijn, wordt er ook rommel naast de bakken gezet. Vogels en andere dieren pikken het eetbare eruit, wat vervolgens weer rotzooi op straat geeft. Winkelen in een schone straat is veel prettiger. Een schoon winkelgebied zorgt voor een langer verblijf van de consument en een hogere omzet voor de ondernemer. En een schoon winkelgebied geeft een gevoel van veiligheid en een positieve sociale houding.

Zwerfafval
Hier is voor de gemeente dus nog iets te winnen. Door het regelmatiger leegmaken van de volle afvalbakken ziet het straatbeeld er beter en verzorgder uit. Dat de gemeente dagelijks bezig is met het opruimen van (zwerf)afval is te lezen op hun Facebookpagina. Zowel de burgemeester als de ambtenaren helpen in deze coronaperiode af en toe mee om het zwerfafval op te ruimen. De wijkteams doen dit bijna dagelijks; zij ruimen zowel losse papiertjes en flesjes op, maar ook zakken met afval. De gemeente roept inwoners op om melding te maken van afvaldumpingen.

Ergernis
Ondanks het opruimen van het zwerfafval door de gemeente, blijft de ergernis van inwoners over de overvolle afbakken. Twee jaar terug, juni 2018, klaagden veel inwoners over de vele ratten in Son en Breugel. Door het niet tijdig legen van de afvalbakken kan dit probleem weer terugkomen, waar niemand op zit te wachten. Een extra rondje door het wijkteam om de bakken te legen kan al veel ergernis wegnemen. Behalve dat er melding bij de gemeente gemaakt kan worden van zwerfafval, kan er ook melding gemaakt worden van een overvolle afvalbak.

Contact opnemen
Treft u een volle afvalbak of zwerfvuil aan in uw omgeving? Meld dit in ieder geval bij de gemeente Son en Breugel via de website of neem telefonisch contact op met de gemeente.