Afbeelding
Foto: Pixabay.com

De SonEnergieScan: lokaal, onafhankelijk en op maat

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - SonEnergie, de lokale energie coöperatie in Son en Breugel biedt haar leden tijdelijk geheel gratis een onafhankelijke duurzaamheidsscan van uw woning aan met concrete adviezen op maat waar u direct mee aan de slag kunt.

Het verduurzamen van je woning is altijd maatwerk, want ieder huis is immers anders. En iedere bewoner heeft specifieke woonwensen voor wat betreft hun comfort. De vrijwilligers van SonEnergie, de lokale energie coöperatie in Son en Breugel, hebben gemerkt dat veel inwoners van onze gemeente hun huis best willen verduurzamen, maar twijfelen welke maatregelen ze het beste kunnen kiezen en in welke volgorde. Daarom is de SonEnergieScan uitgewerkt.

Een van de leden is geschoold tot erkende energiecoach, met kennis op het gebied van duurzaamheid in combinatie met praktische ervaring. Bij de scan gebruiken ze een rekentool die inzicht geeft in de omvang van het effect van de diverse maatregelen. Na afloop van de scan wordt de ingevulde tool (inclusief handleiding) aan de bewoners beschikbaar gesteld.

De scan verloopt in drie stappen. In een uitgebreid keukentafelgesprek met rondgang door de woning bespreken we alle relevante informatie. Zijn bijvoorbeeld de muren geïsoleerd, welke warmteinstallaties zijn er aanwezig, wat is het verbruik en hoeveel bewoners en specifieke woonwensen zijn er. Met de eigen warmtebeeldcamera kunnen ze (als het weer het toelaat) ter plekke constateren waar eventuele warmteverliezen optreden en onnodig energie weglekt.

Vervolgens gaat de energiecoach aan de slag om het dossier compleet te maken en het advies uit te werken dat in een tweede keukentafelgesprek wordt besproken. Zo krijgt iedere inwoner een onafhankelijk concreet advies waar hij mee aan de gang kan.

Het hele scanproces vergt een inzet van enkele dagdelen van de energiecoach. Normaal gesproken vragen ze hun leden daarom een bijdrage van 75 euro om daaruit een potje op te bouwen voor de opleidingskosten van een tweede energiecoach. De gemeente heeft met SonEnergie afgesproken de kosten voor een aantal scans over te nemen, waardoor ze deze tijdelijk gratis aan hun leden kunnen aanbieden. Lid worden kan eenvoudig via de website van SonEnergie en kost slechts 20 euro per jaar.

Meld u dus snel aan! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Noud Heuvelmans via info@sonenergie.nl of kijk op onze website www.sonenergie.nl, bij Nieuws – Energiecafé over Energiescan.