De praktijk binnen gaan, is voorlopig alleen nog op afspraak
De praktijk binnen gaan, is voorlopig alleen nog op afspraak Foto: Ingezonden

Stap voor stap terug naar situatie voor uitbraak corona

Algemeen

Son en Breugel - Er is veel veranderd de afgelopen weken, ook in huisartsencentrum De Linden in Son en Breugel. Kon een patiënt voorheen nog binnenlopen om een herhaalrecept aan te vragen of een afspraak te maken, de laatste maanden wordt gevraagd om dit telefonisch of digitaal te doen. Joyce Hummel, een van de doktersassistenten van de praktijk, ziet dat patiënten de laatste weken de vrijheid nemen om naar de praktijk te komen, zonder afspraak.

Redacteur: Emmy Grit

Joyce: “Wij zien helaas dat er patiënten zijn die naar de praktijk komen, terwijl datgene wat ze willen vragen of doorgeven ook via de telefoon of via de digitale weg kan. Fysiek contact in de praktijk moeten we nog steeds zoveel mogelijk vermijden. Patiënten kunnen alleen naar de praktijk komen als ze daadwerkelijk een afspraak hebben.” Joyce raadt de patiënten aan om via www.mijngezondheid.net of via de app ‘MedGemak’ op de smartphone contact met de assistentes te maken.

Digitaal contact
Via genoemde digitale mogelijkheden kan een afspraak gemaakt worden, maar de patiënt kan ook een uitslag van een onderzoek inzien, een vraag of een bericht insturen en eventueel een foto bijsluiten. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan het maken van een foto van huiduitslag. De huisarts kan binnen een aantal seconden beoordelen of de patiënt naar de praktijk moet komen of komt met een ander voorstel”, aldus de assistente. Het grote voordeel om meldingen via genoemde website of app door te geven is dat je dit 24 uur per dag kunt doen, waarna de huisarts een berichtje terugstuurt, vaak dezelfde dag nog.

Handleiding
Op www.mcdelinden.nl hebben de digidokters van SonenBreugelVerbindt een handleiding laten plaatsen hoe mijngezondheid.nl werkt. Voor alle patiënten (van 16 jaar en ouder) hebben de assistentes al een account aangemaakt, patiënten kunnen meteen met hun DigiD inloggen. Met de tips van de digidokters wordt het eenvoudig om digitaal een afspraak te maken of een bericht naar de huisarts te sturen. Online afspraken kunnen vanaf maandag 15 juni weer gemaakt worden. Dit was tijdelijk niet mogelijk door het coronavirus.

Bloedafname
Een aantal weken heeft de bloedafname stilgelegen in de praktijk. Vanaf maandag 8 juni kan er weer bloed geprikt worden, echter alleen op afspraak. De afspraak dient gemaakt te worden op www.diagnostiekvooru.nl of telefonisch via 088-2141149.

Update corona
De afgelopen week is het rustiger geworden tijdens het isolatiespreekuur. Per dag worden nog 2 à 3 patiënten gezien op dit spreekuur. “Vrijdag 5 juni hadden we zelfs geen patiënten in de agenda staan met coronaverschijnselen. Het komt echter nog wel voor dat huisartsen op huisbezoek gaan bij patiënten met coronaverschijnselen. Deze mensen kunnen door omstandigheden niet naar de praktijk komen”, aldus Joyce. Ze benadrukt wel dat alle maatregelen nog steeds in acht genomen moeten worden, want het virus is nog steeds aanwezig, ook in Son en Breugel.