Luc bij de poort van SBC
Luc bij de poort van SBC Foto: Wil Feijen

Luc Ross voetballer en vrijwilliger neemt afscheid met gelegenheidswedstrijd

Algemeen sport

Son en Breugel - Voetballen loopt als een rode draad door het leven van Luc Ross (33). Als jongetje van vier maakte hij voor het eerst kennis met SBC en was daarna wekelijks op het voetbalveld te vinden. Na verloop van jaren werden steeds meer dagen gevuld met voetbaltraining en voetbalwedstrijden. Daarna kwamen de jaren dat Luc als voetballer en als trainer van jeugdelftallen op het veld stond. Daarnaast zette hij zich de laatste vijftien jaar ook in als vrijwilliger bij SBC. Vanaf het komende seizoen gaat Luc een stap terug doen en is dan niet meer zo vaak op sportpark Schuttersheide te vinden.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Luc begon als een van de jongsten bij de F’jes en stroomde na drie jaar door naar de E en vervolgens naar de D, C, B en A. “Bij het voetballen word je op leeftijd ingedeeld en aan de hand van je voetbalkwaliteiten in de hogere cijfers die behoren bij de verschillende klasses”, legt Luc uit. De trainers zagen in Luc een voetbaltalent, waardoor hij vanaf de D1 doorstroomde naar de C1, B1 en A1. “Ik had een vaste plaats als linkshalf in deze elftallen en op mijn negentiende werd ikgeselecteerd voor het tweede team van de selectie.Een van de hoogtepunten was het sportseizoen 2008/2009: we werden met het tweede team kampioen.” Na dit kampioenschapwerd Luc geselecteerd voor het vaandelteam van SBC,eerst nog als bankzitter,maar af en toe mocht hij invallen. “Een basisplaats kreeg ik op dat moment nog niet; de trainer die op dat moment aan het roer stond, gaf de voorkeur aan andere spelers.”

Basisplaats
Vanaf het moment dat Mark Lakwijk trainer werd van het eerste, kreeg Luc een basisplaats in dit team. De middenvelder heeft al die jaren alles in het teken gezet van het voetballen en is SBC altijd trouw gebleven. Enkele spelers kozen ervoor om elders te gaan voetballen omdat bepaalde verenigingen spelers betaalden voor hun inzet. Luc: “SBC heeft ervoor gekozen om geen vergoeding te betalen aan spelers; sommige teams zijn daardoor uit elkaar gevallen. Je hebt iets opgebouwd met een team en dan vervalt dat, dat is jammer.”

Keuzes maken
Luc heeft in die tijd veel keuzes moeten maken die altijd in het belang stonden van het voetballen. “Als je aan een bepaalde sport doet, dan moet je daar andere dingen voor laten, anders kun je niet op de top van je kunnen presteren. Ik heb fantastische jaren gehad waarin ik veel wedstrijden heb gespeeld, waaronder ook een aantal bekerwedstrijden”, vertelt Luc trots. De promotie van het vaandelteam herinnert Luc zich nog goed: “Met een plattekar werd het team door Son en Breugel gereden. Veel supporters en andere dorpsgenoten stonden langs de route en waren trots op wat wij bereikt hadden.”

Jongste speler
Naast hoogtepunten zijn er ook dieptepunten in de voetbalcarrière van de man die al 29 jaar kind aan huis is bij SBC. De degradatie van het eerste team naar de Derde Klasse en zijn knieblessure zijn daar voorbeelden van. Tot zes jaar geleden was de voetballer altijd fit en vrij van blessures, daarna raakte hij geblesseerd aan zijn knie, waardoor hij in dat seizoen bijna een half jaar uit de roulatie was: “Ik heb er alles aan gedaan om mijn conditie weer op peil te krijgen, maar merkte dat ik niet helemaal meer op het oude niveau terugkwam. Het besef om te stoppen kwam steeds vaker voorbij. Op een gegeven moment heb ik de keuze gemaakt om een stap terug te doen en heb nog twee mooie jaren in het tweede team gehad.” Twee jaar geleden is Luc bij het tweede team gestopt als voetballer en werd hij daar trainer. Hij is toen gevraagd om het team van 35+’ers te komen versterken. Als jongste speler zou hij in 2020 zijn debuut maken, maar COVID-19 gooide roet in het eten, waardoor er niet gevoetbald werd. In het voorjaar van 2021 heeft Luc drie wedstrijden gespeeld met dit team.

Hoogte- en dieptepunten
Ook in de ruim 10 jaar als trainer van jeugdelftallen heeft Luc de nodige hoogte- en dieptepunten meegemaakt. “Je bouwt een hele hechte band op met sommige spelers en ouders en die relatie is er nu nog steeds. Daarbij zijn we verschillende keren kampioen geworden of hebben we de nacompetitie gehaald. Het mooiste was als we een heel hecht team konden vormen, en gelukkig lukte dat vaak”, aldus Luc. Helaas maakte hij als trainer ook minder leuke dingen mee: “Ik heb ooit een speler naar een lager elftal moeten zetten vanwege zijn gedrag en heb jongens in de knoop zien zitten met een school- of thuissituatie. Het fijne was dat je daar dan ook op een of andere manier weer bij kon helpen.”

Organisatietalent
Naast het voetballen en het geven van trainingen aan andere teams heeft Luc, samen met vele vrijwilligers, tien jaar lang het jeugdtoernooi voor de C- en D-jeugd georganiseerd. Daarnaast organiseerde hij, samen met Wouter Huberts en Jessica Koorn, het jaarlijkse gala bij SBC. Tijdens dit evenement werd ieder jaar de verkiezing van het talent van de jeugd gehouden en werden de beste speler van elke leeftijdscategorie, de beste keeper en de beste scheidsrechter in het zonnetje gezet. Beide evenementen zijn in 2020 en 2021 niet doorgegaan omdat de coronamaatregelen dit niet toelieten. Voor Luc is nu de tijd gekomen om het stokje van de organisatie van zowel het jeugdtoernooi als het gala door te geven aan de volgende generatie. Luc: “Nu ik hiermee stop, kan ik meer tijd besteden aan mijn gezin en aan het tennissen. En ik kan eens makkelijker ‘ja’ zeggen om doordeweeks iets te ondernemen, want dat was er al die jaren niet bij.”

Gelegenheidswedstrijd
Nadat bekend was geworden dat Luc niet alleen als voetballer maar ook als vrijwilliger nog meer stappen terug doet, werd er een balletje opgegooid om een gelegenheidswedstrijd voor Luc te organiseren. “Nee, ik mocht niet met stille trom vertrekken”, lacht Luc. “Ik mocht mijn eigen team samenstellen, dat inmiddels uit negentien personen bestaat en het tweede team van de selectie wordt de tegenstander. Ik hoop dat ik nog veel bekenden tref op deze dag, ik kijk er reikhalzend naar uit.”

Derde helft
De gelegenheidswedstrijd wordt op vrijdag 3 september om 19.30 uur op sportpark Schuttersheide gespeeld. Na afloop van deze wedstrijd wordt de derde helft voortgezet in de sportkantine van SBC, natuurlijk rekening houdend met de dan geldende coronamaatregelen. Iedereen is welkom en de entree is gratis.