De Landing in Son (archieffoto)
De Landing in Son (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

Onderzoek naar vervanging dak sporthal De Landing

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Er komt een onderzoek door Strukton naar de mogelijkheden die er zijn voor het vervangen van het dak van sporthal De Landing.

Redacteur: Adrie Neervoort

Aanleiding voor het onderzoek is dat het huidige dak nog steeds regelmatig lekkages vertoont. Ook blijkt het huidige dak niet geschikt om een substantiële hoeveelheid zonnepanelen te dragen. Bovendien moet er in 2025-2026 volgens de onderhoudsplanning een deel van de warmte-koude-opslag (WKO)installatie worden vervangen, en dat is alleen mogelijk via het dak.

Het onderzoek moet uitwijzen wat de mogelijkheden zijn, de kosten en het moment waarop het moet gebeuren, maar ook of het dak vervangen moet worden of eventueel hersteld kan worden. De gemeente laat weten dat dit vooral een financiële afweging zal worden.

Het grootste probleem nu zijn de lekkages van het dak. Omdat het dak bij hevige regenval in combinatie met wind regelmatig lekt, leidt dat tot overlast bij de gebruikers en de exploitant. In de garantiebepalingen is overeengekomen dat de aannemer de waterdichtheid van het dak garandeert. De acties die de aannemer onderneemt bestaan uit het telkenmale dichtkitten van kieren die ontstaan doordat de dakdelen elkaar niet afdoende overlappen; dit is iedere keer een tijdelijke oplossing.

Sporthal De Landing kent vanaf de officiële opening in februari 2012 een aantal gebreken: de klimaatbeheersing werkte niet naar behoren, wat resulteerde in een hoge energierekening, en er waren lekkages en vochtproblemen in de kleedkamers. Ook zijn er knelpunten in de bereikbaarheid en rolstoelvriendelijkheid van het gebouw, los van een aantal andere, kleine gebreken. In 2019 bleek dat de toplaag van de vloer moest worden vervangen en moest het plafond in zijn geheel worden verwijderd door een montagefout tijdens de bouw.