Jeroen Wesselink
Jeroen Wesselink Foto: Wil Feijen

Jeroen Wesselink begint vol enthousiasme als gemeentesecretaris

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Jeroen Wesselink (54) is de nieuwe gemeentesecretaris en algemeen directeur van de gemeente Son en Breugel. Per 1 februari is hij de opvolger van Rien Schalkx, die op 1 augustus 2021 vertrok bij de gemeente, waarna de taken van gemeentesecretaris tijdelijk zijn waargenomen door Harry Meeuwsen.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Jeroen Wesselink is geboren in Dalfsen (Overijssel) en hij woonde (tot afgelopen februari) 16 jaar in Zelhem, een dorp in de gemeente Bronckhorst in Gelderland, samen met zijn vrouw en 4 kinderen, 3 jongens en een meisje. Wesselink was tot zijn aanstelling bij de gemeente Son en Breugel werkzaam als plaatsvervangend directeur bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).

Wereldburger
Jeroen Wesselink blijkt een echte wereldburger te zijn; zo woonde hij niet alleen in Haren, Groningen en Amsterdam, maar ook in verschillende plaatsen in het buitenland, en op schepen, zo vertelt hij. Het wonen op schepen, daarmee bedoelt hij de tijd dat hij zeeman was en als scheepswerktuigkundige werkzaam was op een schip; daarbij was de machinekamer zijn werkplek. “Wat ik in die tijd heb geleerd is werken in teamverband en van elkaar afhankelijk zijn, maar ook samen (figuurlijk) varen naar één doel.” Volgens Wesselink heeft hij daar het echte teamwork geleerd; alleen was je eigenlijk niets, maar als team was je wel wat. “Dat was de vooropleiding voor gemeentesecretaris dus”, vult hij lachend aan. Wesselink heeft niet alleen als zeeman veel van de wereld gezien en met verschillende nationaliteiten gewerkt, ook heeft hij bij Artsen Zonder Grenzen gewerkt in crisissituaties. ‘Dat waren situaties die heel instabiel waren. Mijn werk betrof alles van veiligheid tot logistiek, maar niets medisch, hoewel ik bij sommige projecten wel aanwezig was in de operatiekamer.”

Dat hij daardoor een wereldburger zou zijn, relativeert hij door te stellen dat een inwoner van Son en Breugel ook een wereldburger kan zijn. “Iemand die nooit weg is geweest, maar wel via televisie, kranten en andere platformen het wereldnieuws volgt, is ook een wereldburger.” Want in de kern komt het er volgens hem op neer hoe open je staat voor de wereld om je heen.

Woongenot en welzijn
Wesselink heeft daarna in totaal 10 jaar in de gemeente Bronckhorst gewerkt, onder andere als manager en loco-secretaris, “Ik ben nu zes en een half jaar niet meer werkzaam geweest in een gemeente, maar had maar zes en een halve minuut nodig voor de herkenning van de dingen die spelen en hoe de mechanismen werken in een gemeentelijke organisatie; hier beginnen voelt gewoon weer als thuiskomen.” Volgens hem is de gemeente Bronckhorst als ambtelijke organisatie dan ook te vergelijken met Son en Breugel. “Natuurlijk zijn er meer dingen vergelijkbaar, want in elk dorp is er een markt en een kermis, maar de druk op het woongenot en het welzijn van de gemiddelde bewoner staat hier meer onder druk dan in de Achterhoek.”

Compleet palet
Volgens Wesselink is er hier meer sprake van verstedelijking dan in de Achterhoek. “Wat mij bijzonder aanspreekt aan de gemeente Son en Breugel is dat er op een relatief kleine oppervlakte ongelooflijk veel dingen spelen: de woningbouwopgave, de vliegbewegingen door de nabijheid van een vliegveld, tweede afslag Ekkersrijt, maar ook de ontwikkeling van Ekkersrijt, naast de sociale problematiek, die er ook is. “Je hebt in deze gemeente alles waar een gemeentebestuur voor staat, van armoede tot vliegbewegingen, en ook is het niet allemaal heel groots, maar het is wel het complete palet, en dat spreekt mij aan.” Daarbij is hij van mening dat een relatief kleine organisatie, zoals de gemeente Son en Breugel, zonder meer al veel moet samenwerken.

Met mensen, voor mensen
De rode draad in zijn leven tot nu toe is volgens Wesselink dat hij heel graag ‘met mensen, voor mensen’ werkt. “Het is mijn drive dat wij als gemeente, de ambtelijke organisatie waar ik directeur van ben, maar ook als adviseur van het college, heel extern gericht zijn, juist in de samenleving.” Volgens hem gaat het daarbij om zaken van fietsenrek tot ontwikkelingen op Ekkersrijt, en van sociale structuur tot woningbouw. “Ik laat graag iets goeds na voor alle generaties die na ons komen, en dat is ook één van de redenen waarom ik graag voor een gemeente werk. Want we zijn hier wel politiek-bestuurlijk verantwoordelijk voor, en als onderdeel van het college voel ik mij dus ook verantwoordelijk”, aldus Wesselink.

Aandacht voor twee gemeentes
Wesselink verlaat niet alleen Zelhem, ook bij de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland moeten ze op zoek naar een plaatsvervangend directeur, want dat was zijn functie voor zijn aanstelling in Son en Breugel. Daarnaast was hij voorzitter van het bestuur van het CDA van de gemeente Bronckhorst en heeft hij er mede aan bijgedragen dat het CDA in Bronckhorst strijdbaar bleef, ondanks de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waarna het uit de coalitie verdween. Hij kijkt dan ook met belangstelling uit naar 16 maart, waarbij twee gemeentes nu zijn speciale aandacht hebben.

Vanaf 25 februari woont hij met zijn echtgenote en hun jongste dochter - de andere gezinsleden hebben al eerder in Zelhem het ouderlijk huis verlaten - in Nuenen. “Ik ben ongelooflijk warm ontvangen hier in Brabant, en ik merk nu al dat er in Brabant hele prettige mensen wonen.