Afbeelding
Foto: ©Marie-Anne Raaijmakers

Taalpunt NT2 kreeg doktersbezoek

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Huisarts Hanneke Boek bracht woensdag 25 mei voor de tweede keer een bezoek aan Taalpunt NT2 (anderstaligen) Son en Breugel. Op 9 februari was ze ook al geweest. Toen vertelde Hanneke alles over corona. Deze keer stond de gezondheidszorg in Nederland op het programma. Tijdens Hannekes presentatie, ondersteund door fraaie en duidelijke dia’s, kon je een speld horen vallen.

Gastredacteur: Arend Okken

De kern van Hannekes verhaal betrof het verschil tussen de gezondheidszorg in Nederland en diverse buitenlanden. Migranten raken nogal eens gefrustreerd door hun ervaringen met de medische wereld in ons land: wanneer kun je bij wie terecht? In diverse andere landen kun je rechtstreeks naar een ziekenhuis of specialist. Hanneke maakte duidelijk dat de huisarts in Nederland de centrale regierol vervult. Huisarts, praktijkondersteuner en doktersassistente hebben het eerste contact met de patiënt. Zij stellen een diagnose en bekijken wat er moet gebeuren. Huisartsen en praktijkondersteuners verrichten zelf ook geregeld (eenvoudige) ingrepen. Direct doorverwijzen naar ziekenhuis of specialist en onmiddellijk foto’s laten maken zijn uitzonderingen. 

Gezamenlijke start
De deelnemers aan Taalpunt Son en Breugel NT2 (allemaal anderstaligen dus) komen elke woensdagochtend van kwart over 9 tot kwart over 12 bij elkaar in het Vestzaktheater/de bibliotheek. Momenteel zijn het er 42, verdeeld over vijf niveaugroepen. Na een gezamenlijke start in de theaterzaal gaan de groepen onder leiding van een docent en een flink aantal vrijwilligers naar verschillende ruimtes om zich in de Nederlandse taal te verdiepen. Zo’n gezamenlijke start is ook bijzonder handig voor een optreden van een gastspreker, zoals bijvoorbeeld het doktersbezoek van Hanneke.

Boekjes & Babbels+
Een jaar geleden stond Taalpunt NT2 Son en Breugel er heel anders voor: door corona gingen de lessen het eerste halfjaar van 2021 niet door. Pas op 9 juni kon NT2 weer van start met één docent, drie vrijwillige lessupporters en zeven deelnemers. Maar, en dat bleek een gouden greep, Boekjes & Babbels+ kwam erbij: niet-schoolgaande kinderen van onze deelnemers komen op de woensdagochtend mee naar het Vestzaktheater/de bibliotheek. Daar staan supergemotiveerde vrijwilligers klaar om hen bezig te houden met boekjes, babbels, spelletjes en speelgoed. De voertaal is Nederlands.

Dringende oproep
Taalpunt NT2 roept nog steeds mensen op zich als vrijwilliger aan te melden. Er zijn twee mogelijke activiteiten: talig bezig zijn met jonge kinderen van 0 tot 4 jaar of de taallessen ondersteunen. Beide vrijwilligerstaken geven bijzonder veel voldoening.

Verhuizing
Op woensdag 22 juni verhuist Taalpunt NT2 mee naar het nieuwe Dommelhuis. Het wekelijkse inloopspreekuur vindt tot donderdag 16 juni nog plaats in het Vestzaktheater. Vanaf de verhuisdatum verschuift het inloopspreekuur naar de woensdagochtend, van 10.30 - 12.00 uur. U kunt er terecht voor uitleg, ook over de werkzaamheden van de vrijwilligers, en aanmeldingen. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0499-473033.

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella